Dünya Şehirlerinin Enerji Politikası Bornova'da Belirlenecek

Dünya Şehirlerinin Enerji Politikası Bornova'da Belirlenecek

Bornova Belediyesi'nin ev sahipliğini gerçekleştirdiği Energy Cities'in yıllık konferansı ile genel kurulunda, enerjinin geleceği tartışıldı.

Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde başlayan Energy Cities (Enerji Kentleri Ağı) Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu’nda, enerji geleceği tüm yönleriyle tartışıldı. “Başkanların Sesi, Avrupa Akdeniz” başlıklı oturumda Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı Eckart Würzner, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Bornova Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Jülide Kesken, CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç ve Bornova Belediye Meclis Üyesi Öget Cöcen fikirlerini paylaştı. “Adaptasyon ile Etki Hafifletme” başlıklı oturumda ise Avrupa Komisyonu İklim Adaptasyonu Birimi Başkanı Beatriz Yordi, Tunus Sfax Belediyesi Genel Direktörü Riahd Haj Taieb, Newcastle Belediye Başkanı Kit England iklim değişikliklerine uyum konusundaki çalışmalarını anlattı. Dün aynı zamanda Energy Cities’in Genel Kurulu yapılırken, konuklar akşam da Bornova Belediyesi’nin Dramalılar Kent Arşivi ve Müzesi’nin bahçesinde verdiği akşam yemeğinde biraraya geldi. Düzenlenen oturumlarda belediye başkanları ve konuşmacılar iklim değişikliği mücadele yöntemlerini ve yaşadıkları sorunları da anlattılar.

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Bornova Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Jülide Kesken iki ayrı göreviyle de Bornova’yı temsil ettiğini belirterek, “Gezegenimiz hızla yara alıyor. Biz Bornova’da ne yapıyoruz. Bornova’nın enerji, sürdürülebilirlik, çevre ve yeşil başlıklarını ana tema olarak kabul ettiği bir stratejik planı var. Bütün aksiyonlar bu stratejik plan doğrultusunda

alınıyor.. Bizler stratejik planla çizilmiş 8 temel tema çerçevesinde kent konseyini çalıştırıyoruz. Kadın meclisi, gençlik meclisi, çocuk meclisi, çevre ve enerji gibi alt grupları çalıştırıyoruz. Bornova Belediyesi ve Bornova Kent Konseyi olarak ortak hareket ettiğimiz ve inandığımız ilkeler doğrultusunda stratejik hedefler koymaya ve gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İki yılda koyduğumuz hedeflere büyük ölçüde ulaşmış olduğumuzu keyifle izliyoruz” dedi.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır enerji geleceğinin belirlenmesinde ve iklim değişikliği ile mücadelede yerel yönetimlerin önemli rolünün olduğuna dikkat çekerek, “Yerel yönetimler, fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında önderlik ve teşvik etme rolünü yerine getirmeliler. Yeni tasarruf yöntemleri devreye sokularak enerji kullanımı çevreye daha duyarlı hale getirilmeli. Bu yöntemlerin sağlıklı işlemesi için izleme ve kontrol yöntemleri devreye sokulmalı” dedi.

Bornova’nın enerjisinin yüzde 25’i güneşten

Bornova Belediye Meclis Üyesi Öget Cöcen, “Bornova da su an işlemekte olan fotovoltaik çiftliğiyle belediye binalarının elektrik tüketiminin yüzde 25’i yenilenebilir enerji kaynağıyla sağlanmakta olup aynı oranda ödenek, başka kamusal yatırımlara aktarılmak için değerlendirilmektedir. Bundan sonraki süreç, Avrupa daki uygulamalarda da sıkça sorgulanan bu kaynağın halka, kendi binalarının enerji verimli olarak yenilenmesi amacıyla aktarılması yolunda belediyenin rolünü belirlemek olmalıdır. Halkın özümsenmiş katkısı ve köylerimizdeki potansiyelin çrvresel sürdürülebilirlik kriterleriyle belirlenen projelerle değerlendirilmesiyle Bornova, enerji sehirleri ağındaki öncü ve belirleyici rolünü sürdürüyor olacaktır” diye konuştu.

Enerji 22

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç de küresel iklim değişikliğinin dünya ülkelerinin genel gündemine pek girmediğini belirterek, “Araştırmalara göre dünyadaki karaların yüzde 70’inin sular altında kalma ihtimali var. Dünyanın 6’ıncı büyük yokoluş sürecine girdiğini söyleyen araştırmalar var. Önlem alma konusunda ilerleme var ama gerekli düzeye varılamadığını görüyoruz. Ben demokrasiyi yerelleştirdikçe sorunları daha rahat çözebileceğimize inanıyorum” dedi. “Kullandığımız herşey akıllı. Demokrasimizi de akıllı hale getirmemiz gerekiyor. Enerji politikalarımızı yerelleştirip sağlam politikalar üretebiliriz” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu İklim Adaptasyonu Birimi Başkanı Beatriz Yordi, bütün ülkelerin iklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri değerlendirerek uygun önlemler almaları gerektiğini belirterek, “Özellikle kentsel alanlarda eyleme geçmek çok önemli. Çünkü kentler dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Yordi, yeşil alanların yüzdesini artırmak, su tasarrufu, daha iyi inşaatlar, koordinasyon ve işbirliği, dönüşüm üzerinde çalışmak gerektiğini belirterk, “Altyapının da sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

Paris Belediye Belediye Başkan Yardımcısı Celia Blauel, Energy Cities üyesi kentlerin geçiş aşamasında olduğunu belirterek, “Daha fazla insanın çalışmaları sahiplenmesi ve katılması çok önemli. Yenilikçe politikalar uygulamalıyız. Hep birlikte daha düşük karbon salımına sahip kentler yaratmalıyız” dedi.

Newcastle Belediye Başkanı Kit England, iklim değişikliğine direnç gösteren düşük kanbonlu bir şehir ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Newcastle’de 2012 yılında yaşanan selde 28 bin kişinin evini kaybettiğini söyleyen England, “Ne kadar yağmur yağvek diye bir öngörümüz olamadığı için önümüzü de göremiyoruz. Ancak iklim değşikliğinin etkilerini hafifletmek için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.