Dünyanın gözü önünde çöktü! Suriye'de 'ateşkes'...

Dünyanın gözü önünde çöktü! Suriye'de 'ateşkes'...

Rusya lideri Putin'in emriyle Doğu Guta'da sabah 09.00'dan öğle 14.00'e kadar silahlar susacaktı. Ancak Esed rejimi, BMGK kararı ve Rusya'nın ateşkes ilanına karşın Doğu Guta'ya saldırdı.

Daha sonra açıklama yapan Rus ordusu, hiçbir sivilin bölgeden ayrılamadığını belirtti. Suriye Doğu Guta için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden çıkan ateşkes kararı, bugün uygulanmaya başlandı.

Rusya lideri Putin'in emriyle Doğu Guta'da her gün yerel saatle sabah 09.00'dan öğle 14.00'e kadar silahlar susması bekleniyordu. Ancak Esed rejimi, BMGK kararı ve Rusya'nın ateşkes ilanına karşın Doğu  Guta'ya saldırdı.


Rejim, Suriye saatiyle 09.30 (TSİ 10.30)  sularında Doğu Guta'daki sivil yerleşimlerden Duma,  Beyt Sava ve Merc bölgelerine topçu atışları düzenlemeye başladı. Saldırılarda bir sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Ölü sayısının  artmasından endişe ediliyor.

Daha sonra açıklama yapan Rus ordusu, hiçbir sivilin Doğu Guta'dan tahliye edilemediğini belirtti. Moskova'dan gelen açıklamada, ateşkesin başarısızlığına gerekçe olarak Esed saldırıları değil, muhaliflerin silahlarından geldiği iddia edilen kurşunlar gösterildi. Muhalifler ise, insani yardım koridoruna saldırı düzenledikleri iddiasını reddetti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin'in Doğu Guta'da yerel saat ile 09.00-14.00 arasında "insani mola" talimatı  verdiğini belirtmişti. Rusya Suriye Muhalifleri Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko de  gece saatlerindeki açıklamasında, karara Esed rejiminin uyacağını söylemişti.

BMGK da 24 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve  özellikle rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve  yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını  duyurmuştu. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve  sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve  yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden''  çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Rejim ve Rusya'nın bombardımanı altında olan bölgede son günlerde 500'den fazla insan yaşamını yitirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.