Ednan Arslan'dan 14 Mart Tıp Bayramı kutlaması

Ednan Arslan'dan 14 Mart Tıp Bayramı kutlaması

İzmir Milletvekili Ednan Arslan 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle değerlendirmelerde bulundu. 

Hükumetin sağlık politikalarını eleştiren Arslan, sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarına değinerek, sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekti. 

“Dünya ve Türkiye büyük bir virüs salgınıyla mücadele ediyor, bu zor dönem doktorlar ve sağlık çalışanlarının insanlık için taşıdığı değeri bir kez daha gösterdi diyen Arslan yanlış politikalar, yetersiz bütçe uygulamalarının sağlık çalışanlarının iş yükünü artırdığını ifade etti. 

Açıklamasında, Corona ile ilgili alınan önlemlerin yerinde olduğunu, Türkiye’nin bu salgını el birliği ile atlatacağı umutlarını dile getirdi. 
Arslan’ın açıklamasında şu görüşler yer verdi.

 Hekime şiddet bir insanlık suçudur

"Dünya ve ülkemiz büyük bir virüs salgınıyla karşı karşıya. Virüs, pek çok ülkede yaşamı adeta bir kabusa çevirmiş durumda. Salgın yayılmaya ve can almaya devam ediyor, diğer yandan dünya ekonomisini de olumsuz yönde etkilemiş durumda. Bazı ülkelerde hayat durma noktasına geldi. Yaşanılan süreç doktorların ve sağlık çalışanlarının,  insanlık için, uygarlık için ne kadar önemli bir görev üstlendiği gösterdi. Ülkemizde Corona ile ilgili alınan önlemlerin yerindedir, Türkiye’nin bu salgını el birliği ile atlatacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak sağlık sorunları üzerine önemli çalışmalar yapıyor ve çözüm önerileri sunuyoruz. Partimizin Bilim Platformu tarafından Aralık 2019’da yayınlanan sağlık çalışanlarına ilişkin bilgi notunda önemli saptamalara yer verildi. 

Sağlıkta şiddetin bir insanlık suçu olduğu belirterek bu çalışmada yer alan bazı verileri paylaşmak isterim. 

“Ülkemizde her gün ortalama 40 sağlık çalışanı, fiziksel, psikolojik ve sözel şiddetten birine uğramaktadır. Son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aşmıştır.

2005-2019 yılları arasında 9 doktor görevi başında öldürülmüştür. 

2015-2017 yılları arasında 431 sağlık çalışanı intihar etmiştir.

Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bu rakamın yaklaşık iki katıdır yani 351’dir.“

Her türlü koşulda büyük bir özveriyle çalışan sağlık emekçilerimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında hekime müracaat eden hasta sayısı 718 milyon 924 bin iken bu sayı 2018 yılında 782 milyon 515 bine yükselmiştir. Yaklaşık yüzde 9’luk bir artış söz konusudur. 2017 yılında 149 bin 997 olan doktor sayısı 2018 yılında 153 128’e çıkmıştır, yüzde 2’lik bir artış var. Hasta sayısı yüzde 9 doktor sayısı yüzde 2 artmış, bu veri bile tek başına sağlık personelinin artan iş yükünü gösterir niteliktedir.

Öte yandan sağlık alanında bir geriye gidiş söz konusudur. 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Kanunu 1987 yılında yürürlüğe girdi.  Kanun 2003 yılına kadar yani 16 yılda 3 kez değişti. 2003-2018 yılları arasında ise yapılan değişiklik sayısı 27’dir.

Bunun anlamı nedir? AKP hükümetleri döneminde sağlık alanında Cumhuriyet dönemi kazanım, deneyim ve birikimleri yok edildi. 100 yıllık hastaneler kapatıldı.  Sağlık bir devlet politikası olmaktan çıktı, sağlığı bir ticarethane mantığına dönüştürdüler, faturasını ise halka kestiler.  

Asıl sorunda bundan sonra başlayacaktır. Şehir Hastaneleri bir kara delik gibi sağlığa ayrılan tüm kaynağı yutmaktadır. Resmi veriler önümüzdeki 3 yıl içerisinde şehir hastanelerine yapılacak ödemelerin katlanarak artacağını ve 3 yıllık dönemde 49 milyar lirayı aşacağını gösteriyor. Corona tehdidi şehir hastaneleri düzenlemesinin ne kadar hatalı olduğunu bir kez daha gösterdi. Siz farklı alanlarda hizmet veren şehir merkezinde bulunan çok sayıda hastaneyi ulaşımı zor yerlere taşıdınız ve büyük şehir hastanesi kompleksine çevirdiğiniz. Bu durumun karantina gibi bir uygulama olması halinde nasıl büyük bir soruna yol açacağı görülecektir. 

CHP iktidarının çokta uzak olmadığı görülüyor. Dönemimizde ülkemizin sağlık alanında yaşadığı sorunlar çözülecek, sağlıkta şiddet önlenecek, çalışma koşulları iyileştirilecektir. 

Corona salgınında büyük özveri gösteren sağlık personelini tekrar kutluyor, insanımızın sağlığı için gece gündüz demeden her türlü koşulda büyük özveriyle çalışan sağlık emekçilerimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.