Ege Üniversitesi'nin Büyük Kaybı

Ege Üniversitesi'nin Büyük Kaybı

Ege Üniversitesi’nin 6. Rektörü Prof. Dr. Necati Akgün hayatını kaybetti

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören Ege Üniversitesi 6. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Necati Akgün,  hayatını kaybetti. EÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı da yapan Merhum Prof. Dr. Akgün için EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar- MÖTBE- Kültür Merkezi’nde 05 Ocak 2017 Perşembe günü saat  11:00’de tören  düzenlenecek.

Törenin ardından Prof. Dr. Akgün’ün naaşı; Alsancak Hocazade Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Gülbahçe Mezarlığında  defnedilecek.


PROF. DR. MEHMET NECATİ AKGÜN KİMDİR?
Mehmet Necati Akgün, İbrahim Akgün Bey ve Hayriye Hanımefendinin oğlu olarak 25 Aralık 1921 tarihinde Aydın’da doğdu. İlköğrenimini 1932 ve orta öğrenimini 1937 yıllarında Aydın’da tamamladıktan sonra lise öğrenimini İzmir Erkek lisesinde yaparak 1940 yılında mezun oldu. Yüksek öğrenimi için 1940 yılında Sağlık Bakanlığı adına bir Leyli Tıp Talebe Yurdu öğrencisi olarak girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, Sağlık Bakanlığı’nın, son sınıfları Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne nakletmesi nedeniyle 1946 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldu. Aynı yıl asistan olarak göreve başladığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji kürsüsünde 1949 yılında doktora eğitimini tamamlayarak fizyoloji doktoru ve 1952 yılında üniversite doçenti unvanlarını aldı.


Doç. Dr. M. Necati Akgün, 1958 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Kürsüsü doçentliğine atanarak bu kürsünün kurucu öğretim üyelerinden birisi oldu. 1958 yılında da profesör unvanını alarak bu kadroya atandı ve kürsü başkanı oldu. Prof. Dr. M. Necati Akgün bu esas görevinin yanında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Yüksek Hemşire Okulu fizyoloji öğretim üyelikleri ile Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu fizyoloji ve spor fizyolojisi öğretim üyeliklerini ek görevli olarak yürüttü. Ayrıca yurt dışında 1949-1951 yıllarında Paris Üniversitesi fizyoloji kürsüsü, 1959-1961 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Pensylvania Üniversitesi fizyoloji kürsüsü ve 1967-1968 yıllarında da Amerika Birleşik Devletleri California Üniversitesi San Francisco Tıp Merkezi Kardiyovasküler Araştırma Enstitüsü’nde çalıştı.
 Prof. Dr. M. Necati Akgün 1961-1964 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve 1974-1977 yılları arasında da Ege Üniversitesi’nin 6. Rektörü olarak görevde bulundu. Bunların yanı sıra; Prof. Dr. Necati Akgün 1975-1976 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, 1976-1977 yılları arasında TRT Yüksek Seçim Kurulu üyeliği, 1983-1989 yılları arasında Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü Başkanlığı, 1980-1997 yılları arasında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu üyeliği, 1966-1970 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yönetim kurulu üyeliği, 1972-1978 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Sağlık Spor Komisyonu üyeliği, 1972 -1978 yılları arasında TÜBİTAK Tıp Araştırma Komitesi üyeliği görevlerinde bulundu. Prof. Dr. M. Necati Akgün, Türkiye Spor Hekimliği Derneğinin kurucusu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Ege Sosyal Araştırma Vakfı üyesi idi. Türkiye’de ilk defa Spor Hekimliği Bilim Dalı Ege Üniversitesinde Prof. Dr. M. Necati Akgün tarafından kuruldu.   Türkiye’de ilk defa Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Necati Akgün’ ün Rektörlüğü zamanında kuruldu. 1989 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesinin Spor Hekimliği Onur Ödülü ve 1990 yılında I. Spor Bilimleri Ulusal Sempozyumu Spor Hekimliği Hizmet Ödülü sahibi olan Prof. Dr. M. Necati Akgün İngilizce ve Fransızca biliyordu. Prof. Dr. M. Necati Akgün'ün 5 kitap, 22 makale ve 8 bilimsel tebliği bulunuyordu.  Prof. Dr. M. Necati Akgün’ Ün İbrahim Akgün adında bir oğlu var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.