Ege’de “Endüstri 4.0 ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi” etkinliği

Ege’de “Endüstri 4.0 ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi” etkinliği

Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (PLM) tarafından “Endüstri 4.0 ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi” etkinliği gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 2237-A programı kapsamında desteklenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Figen Ertekin, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Harmanşah ve 7 farklı üniversiteden mühendislik fakültelerinin endüstri, makine, inşaat, elektronik, mekatronik, malzeme mühendisliği ile fen fakültelerinin fizik, kimya bölümlerinin lisans son sınıf öğrencileri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzde ülkelerin rekabet gücünü artırarak dünya ekonomisiyle bütünleşebilmelerinin ön koşulu; bilgi ve teknolojinin yüksek hızına adapte olmaktan geçmektedir. Bugün, itici gücü teknoloji olan pek çok yeniliğin, yaşamlarımızı hızla değiştirmesine tanık oluyoruz. Endüstri 4.0 konsepti de bu devasa değişimin bizlerle tanıştırdığı kavramlardan biri. Dördüncü nesil sanayi devrimi olarak da tanımladığımız Endüstri 4.0 süreciyle birlikte, bilişim ve internet sistemlerinin üretim aşamalarına entegre edilmesi ve süreçler arasında ağların oluşturulmasından söz ediyoruz. Dolayısıyla dijital temelli bu dönüşüm, hem üretim sürecinin iyileştirilmesine yönelik beklentileri karşılama potansiyeli taşıyor hem de iş dünyası için yeni hedefleri öne çıkarıyor. İş dünyasının tüm alanlarına yeni bir anlayış getiren bu konsept, aynı zamanda eğitim ve girişimcilik düzeyinde de büyük değişimleri beraberinde getirmektedir. Tüm bu hususları değerlendirdiğimiz zaman, küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler için Endüstri 4.0’ın bir gereklilik halini aldığını ve bu sürecin, iş gücünün nitelikleri üzerinde doğrudan etkili olacağını açıkça görebiliyoruz” dedi.

ege-endustri-4-0-plm-urun-yasam-dongusu-egitimi-4.jpg

“Üniversite-sanayi iş birliklerini kuvvetlendirmeliyiz”

Endüstri 4.0 dönüşümü bağlamında üniversitelere düşen görevlerin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Budak, “Bizlerin buradaki payı, bilim ve teknolojinin gelişimine katkı sağlamak ve ülkemizin değişen koşullara ayak uydurarak öncü konuma gelmesine yardımcı olmaktır. Endüstri 4.0 özelinde ise bu konseptin getireceği yeni istihdam olanaklarının bilincinde olmalı, eğitim programlarımızı bu dönüşüme uygun olarak güncellemeli, değişime yön verme konusunda sahip olduğumuz kabiliyetleri sürekli geliştirmeliyiz. Yine başta Ar-Ge konusunda olmak üzere bilim ve teknoloji üretiminde daha aktif rol almalı, üniversite-sanayi iş birliklerini kuvvetlendirmeliyiz. Endüstri 4.0 etkisiyle iş dünyasında yaşanan değişime gelecek nesillerimizin uyum sağlaması ve kariyer planlamalarını bu doğrultuda yapabilmeleri için gerekli olanakları sağlamalıyız. Ege Üniversitesi, bu konudaki görev ve sorumluluklarını fazlasıyla ciddiye alan bir üniversite. Burada ürettiğimiz bilimle ve yetiştirdiğimiz kalifiye nesillerle; bizleri çağın ötesine taşıyacak adımlar atıyoruz. Katkımızı, sanayicimizle buluşturmamızı ve ortak iş birliklerimizle bu katkıyı ülkemize aktarmamızı sağlayacak projelere imza atıyoruz. Gençlerimizin çağa yön veren yeni koşullar hakkında bilinçlenmesine; geleceklerini akılcı ve doğru bir yaklaşımla planlamasına katkı sağlıyoruz. Bu etkinliğin, yaşamlarımızı başka bir yöne çevirecek olan Endüstri 4.0 kavramının gençlerimizce daha iyi anlaşılmasında önemli bir fırsat olacağına eminim. Ayrıca bu sürecin getireceği yeni iş fırsatları hakkında yapılacak bilgilendirmelerin de gençlerimizin kariyer planlarında yeni bir pencere açacağına inanıyoruz. Bu nedenle merkezimize de bu konuya dikkat çektikleri için teşekkür ediyorum. Etkinliğin tüm katılımcılar için verimli olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Öğrencilerimizin kariyerlerinde yeni pencere açacak”

Program kapsamında PLM Merkezi hakkında bir sunum yapan Merkez Müdürü Prof. Dr. Figen Ertekin ise “Bu etkinlik ile lisans son sınıf öğrencilerinin Endüstri 4.0 ve PLM kapsamında yaşanan büyük dönüşümün getireceği yeni iş fırsatları karşısında farkındalıklarını artırmayı ve kariyer planlarına yeni bir pencere açmayı hedefledik. Etkinliğimize Ege Üniversitesi Mühendislik ve Fen Fakülteleri, Nükleer Bilimler Enstitüsü, Havacılık Meslek Yüksekokulu hocalarımız ile EÜ Teknopark ve EBİLTEM-TTO farklı dersler kapsamında destek sağladı. Ayrıca, Dokuz Eylül, Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik, Manisa Celal Bayar, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitelerinin değerli hocaları da destek verdi” dedi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ise etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

“Öğrenciler, Geleneksel Tahribatsız Muayene Testlerine katıldılar”

Farklı üniversitelerden son sınıf lisans öğrencilerinin katıldığı etkinlik kapsamında, hem endüstri 4.0 dönüşümünün hem de ürün yaşam döngüsü yönetim sistemlerinin etkileri üzerine sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar sanayide üretim, bakım, onarım ve servis aşamalarında kritik öneme sahip olan geleneksel NDT uygulamaları hakkında da bilgilendirildi. Ayrıca öğrenciler EÜ Havacılık Meslek Yüksekokulu NDT laboratuvarında, Geleneksel Tahribatsız Muayene Testlerinin uygulamalarına katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.