Ege’de “Kutü’l-Amare Zaferi ve Halil Kut Paşanın Tarihi Değeri” anlatıldı

Ege’de “Kutü’l-Amare Zaferi ve Halil Kut Paşanın Tarihi Değeri” anlatıldı

Üniversitesinde “Kutü’l-Amare Zaferi ve Halil Kut Paşanın Tarihi Değeri” konulu konferans veren Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Dinç, “Kutü’l-Amare yenilgisi İngiliz tarihinde İngilizlerin aldığı en büyük üç yenilgiden birisidir” dedi.

 Ege Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kutü’l-Amare Zaferi ve Halil Kut Paşanın Tarihi Değeri” konferansı gerçekleştirildi. Konferansı Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi  Mehmet Emin Dinç verdi. Dr. Öğretim Üyesi  Mehmet Emin Dinç, konuşmasında Kut’ül Amare Zaferi’nin zor şartlar ve imkansızlıklar altında olan bir ordunun, azim ve başarısı  olduğunu vurguladı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü,  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Mert, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Karakaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Hasan Mert, “Binlerce yıllık Türk tarihinde hiç şüphesiz pek çok zafer ve önemli gün var. Ancak yakın tarihimize baktığımızda bugünümüzü şekillendiren bazı olayların daha fazla ön plana çıktığını görebiliriz. Birinci Dünya Savaşı’nın cephelerinden biri olan Irak cephesinde Türk kuvvetleri 1916 yılında muazzam bir zafere imza attı. Bu zafer her yıl 29 Nisan günü hatırlanmaktadır” dedi.

“Tarihte İngilizlerin aldığı en büyük üç yenilgiden biri”

Dr. Mehmet Emin Dinç,  Halil Kut Paşa’nın hayatını kısaca anlattıktan sonra Kutü’l-Amare Zaferi hakkında bilgiler verdi. Dr. Öğretim Üyesi Dinç, “Osmanlı İmparatorluğu’nun, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanmış olduğu diğer büyük ve anlamlı zafer; Irak Cephesi’ndeki Kutü’l-Amare’dir. Bu zafer, 29 Nisan 1916’da kuşatılarak 4,5 aylık bir savaştan sonra 13 bin 300 kişilik İngiliz ordusunun esir alınmasıyla sonuçlanan bir zaferdir” diye konuştu.

Kutü’l-Amare yenilgisinin İngiliz Tarihinde İngilizlerin aldığı en büyük üç yenilgiden biri olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi  Dinç, ayrıca bu savaşta İngilizlerin en büyük asker kaybı verdikleri olay olduğunu da belirtti. Dr. Öğretim Üyesi Dinç, “1916’dan itibaren 1950’lere kadar Silahlı Kuvvetler nezdinde her 29 Nisan günü ‘Kut Bayramı’ olarak yâd edilen bu zafer, ne yazık ki o tarihten beri unutulmuş ya da unutturulmuş, tarihin tozlu sayfaları arasına terkedilmiştir” dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.