Ege'nin Şifalı Otları

Ege'nin Şifalı Otları

Senem Köse Bektaş yazdı; Ege'nin Şifalı Otları

Geçtiğimiz hafta bu yılki ana teması ‘’Yeniden Doğuş’’ olan Alaçatı ot festivalinin 12. düzenlendi. Bu festivalde Ege bölgemizde yetişen sayısız bitki sergilenmektedir. Geçmişte Otacılar tarafından bir çok şifalı ot tedavi amaçlı kullanılmıştır. Otacının kelime köküne baktığımızda ‘’Ota’’ şifalı otlarla tedavi etmek anlamına gelmektedir. Adına festival düzenlenen, ege mutfağında hep yerini bulan şifalı otlar serime hoş geldiniz. Bu seride şifa deposu bu otları ne şekilde tüketebileceğinizle birlikte faydalarını da bulacaksınız. Hadi başlayalım.

Küllerinden yeniden doğan ‘’Cibes Otu’’

C vitamini deposu olan Cibes otu, turpgiller familyasındandır. Kanabahar ve lahanın toplanmasından sonra altta kalan köklerinden yeniden yeşererek biten bir ottur. C vitamini deposu olan bu ot bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığına iyi gelir, iyi bir enerji kaynağı olmasından dolayı kendinizi daha zinde ve dinç hissedersiniz. Sindirimi kolaylaştırarak, hazımsızlığı giderir. Uzun süre tok tutması sebebiyle, ideal kilonuza ulaşmanızda destek sağlar. Kan dolaşımına destekleyerek daha parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar. Ispanak yemeği şeklinde pişirilerek tüketebileceği gibi salata olarakda tüketilebilir. Ancak tüm yeşil yapraklı otlar gibi Cibes otunuda uzun süre ile pişirilmemesi gerekir ki, besin değeri kaybolmasın.

Gülü seven dikenine katlanılır dediğim ‘’Şevketi Bostan Otu’’

Bostanotu, akkız, mübarekotu olarak da bilinen, papatyagiller sınıfından olan, doğada kendiliğinden yetişen çayırlarda sık sık gördüğümüz ot olan Mübarek otundan hem yemek hemde ilaç yapılmaktadır. Eskilerde atalarımız kaynatılıp suyunu içerken, günümüzde ülekmizde rhsatlı ilaç yapımında kullanılan nadir bitkilerdendir. Halk arasında böbrek taşı düşürmede sıklıkla kulllanılan bu otun boşaltım sistemimize yararı vardır. Ayrıca vücudumuzun arınmasını sağlayan organımız olan Karaciğeri temizler. Kabızlığı önler, iyi bir gaz giderici olan Şevketi bostan otunun antibakteriyel, antienflamatuar , antitümoral etkileri olduğu da tıbben kanıtlanmıştır. Şevketi bostan da hangi vitaminler var? İçerisinde bolca miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırmaktadır.

Yabani Rezene: ‘’Arapsaçıotu’’

Maydanozgillere ait olan arapsaçı otu sincilip, mayana ve bolluk otu gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. İçerisinde bolca B ve Cvitaminleri barındıran bu ot aynı zamanda kalsiyum ve fosfor deposudur. Kokusu anasona benzemesi boşuna değildir. Yapılan araştırmalar ile sakinleştirici ve dinlendirici etkisi kanıtlanmıştır. Her mevsim yetişmesi ise kolay ulaşılabilmesini sağlar. Anne sütünün salgılanmasını sağlayan prolaktin hormonunu tetikleyerek anne sütünün hem kalitesini hemde miktarını arttırır. İyi bir agri kesicidir. Kornea ve retinanın sağlığını koruyarak görme yetisini güçlendirir. Enfeksiyon temizleme özelliği sayesinde, boğaz ve idrar yollarında oluşan iltihaplanmayı rahatlatır. Solunum yollarını rahatlatarak öksürüğü keser.

Balığın yanına çok yakışan ‘’Radika Otu’’

Karahindiba ve acıgünek otu olarakda bilinen bu ot, magnezyun, kalsiyum, beta karoten, demir, potasyum ile birlikte A ve C vitaminleri içermektedir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda vücutta bulunan fazla suyun atılmasına destek sağlayarak kalp ve damar rahatsızlıklarını önler. Kan şekeri ve kolestorlü dengeler. Cilt sağlığını korumada destek olan bu şifalı otun çayı, egzama sedef ve akne üzerine uygulanarak ve içilerek tedaviye destek olur. Antioksidan özelliği sayesinde iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Hormonların daha dengeli çalışmasını sağlar.

Tabiki Egenin şifalı otları bu kadarla sınırlı değil...Serinin devamı haftaya..

Bu yıl Alaçatı Ot Festivalinin Yeniden Doğuş teması ne kadar da doğru...Şifa gücü bu kadar güçlü olan bu otlar, hem bedenimizin hemde ruhumuzun yeniden doğmasına vesile iken, şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.