EGİAD 14. DÖNEM DANIŞMA KURULU BAŞKANI ŞÜKRÜ ÜNLÜTÜRK OLDU

EGİAD 14. DÖNEM DANIŞMA KURULU BAŞKANI ŞÜKRÜ ÜNLÜTÜRK OLDU

EGİAD Danışma Kurulu 14. Yönetim Dönemi ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde Hilton Oteli’nde gerçekleşti.

Toplantıya, Ender Yorgancılar, Uğur Yüce, Kemal Çolakoğlu,  Şükrü Ünlütürk, Sabri Ünlütürk, Öner Akgerman, Bülent Şenocak, Cüneyt Karagülle, Seda Kaya, Faruk Güler,  İdil Yiğitbaşı, Önder Türkkanı, Sümer Tömek Bayındır, Neşe Gök, Ünal Kocaman gibi iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantıda, ekonomik ve siyasi gündem değerlendirilirken, toplantı sonunda 14. Dönem Danışma Kurulu Başkanı ve Yönetimi oluşturuldu. Yapılan seçim sonucunda oy birliği ile Sun Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, EGİAD Danışma Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

Türkiye’deki ekonomik ve politik gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantı, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter’in açılış sunumu ile başladı. İlter, 14. dönem stratejik çalışma alanları, İzmir’in mukayeseli üstünlükleri, yeni dönem etkinlikler, kurumsallaşma yolundaki faaliyetler ve EGİAD Sosyal Kültürel Etkinlikler Merkezi başta olmak üzere birçok başlığa değindi.

Ardından söz alan EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gerek ülkemizde gerekse küresel arenada oldukça hareketli günler geçirildiğine vurgu yaparak, ekonomik ve siyasi konjonktüre ilişkin önemli noktalara değindi. Türkiye olarak 3 farklı terör örgütü ile çok sıcak mücadelenin devam ettiğini ve terörün her türlüsünü lanetlediklerini belirten Yorgancılar, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma, referandum sürecinin yarattığı belirsizlik ve istikrarsızlık ile gelecek endişesinin, yatırımların önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti. Ender Yorgancılar, “Ekonomide önemli göstergelerde olumsuz sinyaller almaktayız. Dolar 4 TL’yi gördükten sonra 3,80 seviyelerinde tutunmaya çalışırken, Başkanlık tartışmaları, Yeni Anayasa turları, uluslararası politikadaki ince çizgi ve terör, döviz kurlarında da ciddi bir oynaklık yaşatmaktadır. Konu sadece ekonomi olmadığı için merkez bankasının müdahaleleri de yeterli kalmamaktadır. Döviz kuru sadece ekonomiye bağlı olsaydı,  Moodys ve S&P kararlarının ardından Fitch’in de Türkiye’yi yatırım yapılamaz ülkeler arasında alması doları düşürmez aksine artırırdı. Zaten kararda da özellikle, jeopolitik risklere vurgu yapılmıştır” dedi. Yorgancılar, işsizlik ve meslek okullarının yetersizliğine de değindi. “Yılda 800 bin kişinin üniversitelerden mezun olduğu, %11’i aşan işsizlik oranın olduğu bu ortamda yeni yatırımların yapılması ve işsizliğe çözüm bulunması hayati önem taşıyor. Yaşanan işsizliğin en önemli nedeni mesleksizliktir. Almanya ve Avusturya’daki mesleki eğitim uygulamalarının Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir. Bu ülkelerde meslek okulları, fabrikaların içinde yer almakta, okulla fabrikalar iç içe çalışmaktadır. Sanayi 4.0 ile ilgili ilk akla gelen, robot teknolojileri ve robot üretimleridir. Ancak bu robot yazılımlarını yapacak olan nitelikli insan gücüne de ihtiyaç olacaktır. Bunun için de iyi bir eğitim sistemine ihtiyacımız var” diye konuştu.  

Danışma Kurulu toplantısında söz alan işadamları ise, ihracatın artırılması, eğitim sistemi, şirketlerin iyi yönetimi, katma değeri yüksek ihracat yapılması gerektiği, hukuk sistemi, yaşam boyu öğrenme, gelir dağılımı gibi konularla ilgili görüşlerini açıkladılar. Toplantıda, ülkenin  dış ekonomik terörle karşı karşıya olduğu ve Türkiye’nin bir kıskacın içine alınmak istendiği belirtilerek, ekonomide çarkların dönmesinin önemine ve umutsuzluk yaymamak gerektiğine dikkat çekildi. Toplantıda ayrıca Türkiye’de kurulan şirketlerin ortalama yaşam süresinin 12 yıl ile dünya ortalamasının yarısında kaldığı belirtilerek, bunun nedenleri üzerinde durulması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılması gerekenlerin araştırılmasının önemine vurgu yapıldı. İhracatta katma değerli üretimin önemine de dikkat çeken EGİAD Danışma Kurulu üyeleri bunun için eğitim ve nitelikli insan gücünün önemli olduğunu ve Meslek Liseleri’nin sanayi kurumlarının arka bahçesi gibi çalışması gerektiğini belirttiler.

Toplantı sonunda EGİAD Danışma Kurulu Dönem Başkanlığı için seçime geçildi. Yapılan seçim ve oylama sonucunda, Sun Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk oybirliği ile EGİAD Danışma Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Danışma Kurulu Başkan Yardımcılığına EGİAD Üyesi ve Viltur Villasaray Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Özkardeş, Sekreterliğe ise EGİAD Üyesi ve İzmir Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış seçildi. Toplantı sonunda Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter ve önceki dönem başkanı Seda Kaya, Danışma Kurulu Başkanı olarak EGİAD’a yaptığı değerli katkılarından dolayı Ender Yorgancılar’a şükranlarını ilettiler ve günün anısına kendisine plaket takdim ettiler.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.