Eğitim İş'ten İzmir'de Rektör Atamaları Açıklaması

Eğitim İş'ten İzmir'de Rektör Atamaları Açıklaması

Eğitim İş 4. No'lu Şubesi Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerindeki rektör atamalarına dair açıklama yaptı.

Eğitim İş İzmir 4. No.lu Şube (Yükseköğretim Şubesi)’nin Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi rektörlerinin atanmasıyla ilgili olarak yapılan o açıklama:

12 Ağustos 2016 tarihinde, sayın Cumhurbaşkanı tarafından, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne sayın Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne ise sayın Prof. Dr. Adnan Kasman atanmıştır. 
Rektör adayı belirleme seçimlerinde Prof. Dr. Adnan Kasman 3., Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun ise 4. sırada oy almıştı.


Devlet Üniversitesi rektörleri, Anayasanın 130 uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13. maddesi uyarınca, üniversite öğretim üyeleri tarafından belirlenen, profesör akademik unvanına sahip en çok oy alan 6 aday arasından, Yükseköğretim Genel Kurulunun seçtiği üç adaydan biri Cumhurbaşkanınca seçilerek atanır. Görüldüğü gibi yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre akademik unvana sahip kişiler de rektörü seçememekte sadece rektör adaylarını belirleyebilmektedirler. Üniversite öğretim üyeleri tarafından belirlenen 6 rektör adayı içinden Yükseköğretim Kurulunca belirlenen üçü Cumhurbaşkanına sunulmakta ve Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atayabilmektedir. Görüldüğü üzere mevcut durumda, rektörün belirlenmesinde rektör adayı belirleme seçiminde aldıkları oylar kesin belirleyicilik taşımamaktadır. Mevcut sistemde 6 rektör aday arasından en az oy alan dahi rektör olarak atanabilmekte, en çok oy almış olmak dahi anlamını yitirebilmektedir. 


Ayrıca rektör adayı belirleme seçimlerine de sadece akademik unvanı olan öğretim üyeleri katılarak oy kullanabilmektedir. Oysa bir üniversitenin rektörünün belirlenmesinde tüm üniversite bileşenlerinin, araştırma görevlileri de dahil olmak üzere tüm öğretim elemanlarının, idari personelinin, öğrenci temsilcilerinin oy kullanabilmesi ve seçimde en çok oy alanın rektör olarak atanması gereklidir. 


Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Adnan Kasman ile Ege Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun’un, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, laik, demokratik, adil, şeffaf yönetimleriyle tüm üniversite bileşenlerini kapsayacaklarını, üniversiteyi daha ileriye taşıyacaklarını umuyoruz. 
Eğitim İş İzmir 4. No.lu Şube (Yükseköğretim Şubesi) olarak bizler, üniversite yönetiminin yukarıdaki ilkeler doğrultusunda görevlerini yerine getirmelerinde dayanışma içinde olacağız. 


Dokuz Eylül Üniversitesi’nin rektörü sayın Prof. Dr. Adnan Kasman ile Ege Üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun’a yeni görevlerinde başarılar dileriz.
Eğitim İş İzmir 4 No.lu Şube (Yükseköğretim Şubesi)
Yönetim Kurulu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.