Aysel Ateş Abdullazade

Aysel Ateş Abdullazade

Ekranlardan uzak bir yaşam için bunları yapmalı

Günümüzde teknolojinin ne kadar ağır bastığını, hayatımızın adeta en "önemli" bir parçası haline geldiğini üzülerek belirtmek istiyorum.

Sabahtan akşama kadar telefon izlemek, ekranları karıştırmak çocukları da pasifleştiriyor. Biz büyükler olarak fazla etkilenmediğimiz halde, çocuklarımız için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

Çizgi film izlemesi için eline telefon/tablet verdiğimiz çocuklar bir anda kendini tiktok uygulamasında buluyor. Gereksiz videolar, hiçbir önemi ve öğretisi olmayan saçma sapan şekilde çekilmiş kamera kayıtları onların tazecik zihninde yer kaplıyor. Peki ne yapmalı?

Bu sorunu her ebeveyn kendisi düşünüp, kendisi çözümler üretmelidir. Anne ve babalar olarak çocuklarımıza faydalı olabilecek aktiviteler, etkinlikler düzenlenmeli, onların dikkatini tiktok'tan ve diğer gereksiz izlenimlerden ayırarak buraya çekmeliyiz.

Neler yapabiliriz?

 ⚫Zihinsel gelişimi tetikleyecek oyunlar oynamalı

 ⚫Evde veya mümkünse bahçede sıradan çocuk oyunları ile (saklambaç, evcik) onları eğlendirmeli

 ⚫Resim çizmek, karakter boyamak

 ⚫İkinci veya üçüncü dili öğretmek

 ⚫Etkinlikler hazırlamak (mesela dans eden mercimekleri göstermek)

 ⚫Taşlar üzerinde sulu boya yapmak (taşlar kağıttan daha çekici gelebilir)

 ⚫Uçurtma uçurmak ve mümkünse uçurtmayı birlikte hazırlamak

 ⚫Beraber çocuk filmleri izlemek

 ⚫Araba yarışları veya mutfak oyunları düzenlemek

 ⚫Kitap okuma alışkınlıkları edinmek (günün herhangi bir saatini kitap saati olarak belirlemeli)

⚫Kütüphaneye çocuklarınızın kaydını yaptırmak 

⚫Müzelere, çocuk tiyatro oyunlarına götürmek

Bütün bunları internetten araştırarak farklı ve eğlenceli boyutlara taşıyabilirsiniz. Etkinlikler ve aktiviteler çocukların gelişimi için çok faydalıdır. Çizgi film izlerken bile çok dikkat etmeliyiz. Eğer ikinci bir dil öğreniyorsak, o dilde olan şarkılar ve çocuk filmlerinden faydalanabiliriz. Dil gelişimi için kulak duyumu çok önemlidir.

Televizyonu veya telefonu saatli şekilde kullanmasını sağlamalıyız. Televizyon saati geldiğinde kendi tercihine bağlı olarak telefon veya televizyon seçerek ebeveynin gözetimi altında çizgi film veya diğer şeyler izleyebilir. Bu şekilde hem kurallı bir hayata alışacak, hem de sizin kontrolünüz altında olduğu için faydasız ve gereksiz alışkınlıklara meyillenmeyecek.

Onları ekranlardan uzak, hayata yakın tutun. Yaşam hayatın içindedir çünkü. 

Önceki ve Sonraki Yazılar