Ekrem İmamoğlu, "Kalıcı barıştan yanayız"

Ekrem İmamoğlu, "Kalıcı barıştan yanayız"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Büyük Kudüs Mitingi”nde açıklamalarda bulundu.

Mitingde konuşan İmamoğlu da alanı dolduran on binlerce kişiye, “Bugün bu önemli konuda sizlerle birlikte olmaktan ve sizlere seslenebilmekten dolayı son derece mutluyum” sözleriyle seslendi. İki ülkenin bir araya gelerek bir plan açıkladığını kaydeden İmamoğlu, Onların tanımına göre; ‘yüzyılın planı’ dediler. Yine onların tanımına göre bir barış planı. Sözüm ona İsrail ve Filistin arasında kalıcı bir barış planından bahsedildi. Ama işin tuhaf tarafı şu ki; bu planın açıklanması sırasında bu işin gerçek muhatabı olan Filistin orada yoktu. Dolayısıyla kendileri yazdılar, kendileri oynadılar. Filistinlilerin olmadığı bir yerde, barış planının olması mümkün değildir. Bu planın, uluslararası hukuka ve 1990’lardan beri alınan onlarca BM kararına açıkça aykırı olduğu çok nettir. Bütün dünya biliyor ki, Kudüs’ün statüsü, Filistin-İsrail çatışmasının esasıdır. Kudüs’ün statüsü, tarafların rızası olmadan asla değiştirilemez. Şuradan duyulsun ki, yüz yıllardır bu sürece hamilik yapan kadim kent İstanbul’dan duyulsun ki; Kudüs’ün statüsü, aynı zamanda İslam dünyasının ortak mücadelesidir” dedi.

İMAMOĞLU: “İLK GÜNDEN BU YANA MAZLUM FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLDUK”

“Filistinliler, tüm tarihleri boyunca, Kudüs’ün kendi başkentleri olduğu inancıyla mücadele etmişlerdir” diyen İmamoğlu, “Güçlü olan her zaman haklı değildir. Güçlülük tek başına ve kendiliğinden her şeyi yapabilmenize asla imkan vermez. Adaletin olmadığı, tüm tarafların haklarının dikkate alınmadığı hiçbir plan hayata geçemez. Geçmemiştir; geçmeyecek. Kudüs için öngörülen bu statü, bizim için kabul edilebilir olmaz. Bu anlamda, Filistinliler adına egemen bir halk ve egemen bir devlete imkan veren bir plan değildir. Bu planın, 70 yılı aşkın süredir akan kanı durdurması beklenemez. Bu planın, bölgeye ve dünyaya huzur getirmesi de beklenemez. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak, siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun, iç politikadaki pozisyonlarımız her ne olursa olsun, ilk günden beri hep mazlum Filistin halkının yanında olduk, yanında olacağız” diye konuştu.

İMAMOĞLU: “KALICI BARIŞTAN YANAYIZ”

Bölgede kalıcı bir barışın sağlanmasının yanında olduklarını vurgulayan İmamoğlu, “Hangi taraftan olursa olsun kan dökülmesine her zaman karşı çıktık. Bu plana, bu ülkede ‘Evet’ diyecek hiçbir siyasi parti ve lider yoktur. Bizler, mazlum Filistin halkına, onların kendi egemen devletlerini kurmalarına destek olmaya ve bu plana karşı çıkmaya her zaman devam edeceğiz. Kol kola, omuz omuza devam edeceğiz. Bu tavır; aklı, vicdanı ve insanlığı olan herkes için ortak tavrı olmalıdır. Bu tavır, ne herhangi bir dinin temsilcisi olmakla, ne de herhangi bir etnisiteye ait olmakla ilgili değildir. Bu tavır; hakkaniyet ve adalet tavrıdır. Bakın, bu plan açıklanır açıklanmaz, sadece Filistinliler değil, İsraillilerin bir kısmı da bu plana karşı çıktılar. Barış ve huzur içinde bir arada yaşamak için, bu planın ne gibi büyük riskler içerdiği de ortadadır. Bu manada, omuz omuza bir arada olduğumuzu, bütün diplomatik süreçleri, 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak takip edeceğimizi, İstanbul halkı olarak da bu duyarlılığın en önemli merkezi olacağımızı buradan duyuruyor, bu süreci kınıyor, Filistin halkının her zaman yanında olacağımızı paylaşıyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.