Ekvador Depremin Yaralarını Zenginlik Vergisiyle Saracak

Ekvador Depremin Yaralarını Zenginlik Vergisiyle Saracak

Geçtiğimiz günlerde Ekvador'da 7.8 şiddetinde gerçekleşen depremde 500'ün üzerinde insan hayatını kaybetmiş 4000'e yakın insan ise yaralanmıştı. Ülkenin solcu olarak adlandırılan lideri Correa, depremden doğan zararları karşılamak amacıyla alınan gelire göre deprem vergisi koydu. Tüm Ekvador halkı depremin yaralarını sarabilmek için koyulan vergi en çok zenginleri etkileyecek.

Ekvador'da 16 Nisan günü gerçekleşen depremden sonra yapılan ilk açıklamalarda 231 olan kayıp sayısı da güncellenerek bin 700'e yükseltildi. Ekvador devlet başkanı Correa, deprem nedeniyle yıkılan binaların tekrar inşa edilmesinin toplam maliyetinin 3 milyarı bulabileceğini söylemişti.

Dünya Bankası depremden önceki günlerde açıklama yaparak deprem mağduru ülkenin ekonomik olarak bu yıl içerisinde yüzde iki küçülme göstermesini beklediğini açıklamıştı. Ekvador zengin petrol yataklarına sahip olmasına rağmen, petrol fiyatlarının düşük olması nedeniyle son aylarda yeteri kadar gelir sağlayamıyordu.

Deprem mağduru ülkenin devlet başkanı, yıkılan binaların yeniden inşa edilebilmesi için gereken maliyetin karşılanması amacıyla toplumun tüm kesimlerinden yardım beklediğini açıkladı. Correa açıkladığı planla beraber toplumun yüksek gelirli kesimlerinden daha çok para alınacak.

Zengin daha çok ödeyecek

Devlet başkanının açıkladığı plan çerçevesinde 1 milyon dolardan fazla mal varlığına sahip vatandaşlar bir defaya mahsus olmak üzere gelir mal varlıklarının yüzde 0,9'una denk gelecek şekilde vergi ödeyecekler. Öte yandan ülkede satıştan elde edilen vergiler yüzde 12'den yüzde 14'e çıkarılacakken daha düşük gelirli kesimlerde ise 1000 dolar başına bir günlük çalışma bedeli vergi olarak ödenecek. 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.