El dezenfektanlarında alerjik reaksiyonlara dikkat

El dezenfektanlarında alerjik reaksiyonlara dikkat

Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu “Dezenfektanların doğal etiketli çeşitlerinde bile içerdikleri koku ve botanik özlerle tahrişe yol açarak alerji riskini arttırabileceği için kokusuz ürünler tercih edilmeli” dedi.

El dezenfektanlarının bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olması hem dezenfektan seçerken hem de kullanırken dikkatli olma konusunu da yeniden gündeme taşıdı. Bu konuda ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına değinen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) 2. Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, “Bu araştırma kapsamında 160 el dezenfektanı incelendi ve %71'inin en az bir alerjen madde içerdiği saptandı. Hatta "hipoalerjenik" olarak etiketlenen dezenfektanların bile %70'inin en az bir alerjen içerdiği bildirildi.

1644090464-prof-dr-f-sun-kalpakl-o-lu.jpg

Tüm dezenfektanlarda izopropil veya etil alkol gibi aktif bileşenler yer alırken çoğu dezenfektan bunların yanı sıra nemlendirici içeriyor. Nemlendiricinin kokusu alerjen olabileceği gibi içerdiği tokoferol veya E vitamini düşük de olsa alerjenik potansiyele sahip olabiliyor. Hatta bilinçli tüketicilerin tercih ettiği ‘doğal ürünler’ bile son derece hassas kokuları ve içerdikleri botanik özler nedeni ile tahriş edici olabiliyor veya alerjik reaksiyon riskini arttırabiliyor.” dedi.

Alerji riskinden kaçınmak için kokusuz ürünler tercih edilmeli

Alerjik bünyeni kişilerin el dezenfektanı kullanırken dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu “Cilt reaksiyonuna neden olabilecek ürünlerden kaçınarak kokusuz dezenfektanların tercih edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.