Emmanuel Macron'dan ilginç İslam çıkışı

Emmanuel Macron'dan ilginç İslam çıkışı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İslam’ın bütün dünyada kriz yaşayan bir din olduğunu ileri sürerek, "İslamcı ayrılıkçılıkla" mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Paris yakınlarındaki Mureaux kasabasında konuşan Macron, “Genellikle karşı toplum oluşturmayla sonuçlanan İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele etmeliyiz.” dedi.

“İslam, bugün tüm dünyada kriz içinde olan bir din, bunu sadece ülkemizde görmüyoruz.” diyen Macron, “Bu aynı zamanda köktendincilik, dini ve siyasi projeler arasındaki gerilimlerle bağlantılı derin bir kriz ve giderek çok güçlü sertleşmeye yol açıyor.” ifadesini kullandı. Özellikle radikal İslamcılıkta ilgili tepkileri olduğunu kaydeden Macron, radikal İslamcılığın Cumhuriyet yasalarına aykırı bir metodik örgütlenme sergilemeyi ve başka değerlerin paralel bir düzenini yaratmayı hedeflediğini söyledi.

Radikal İslam ile mücadele planında, “ne saflıkla hareket edileceğini ne de başkalarını damgalama” yoluna gidileceğini kaydeden Macron, Cumhuriyet yasalarına aykırı davrananlara hoşgörü gösterilmeyeceğini vurguladı. Macron, sorunlu bölgelerde gettolaşmanın da sıkıntılar yarattığı görüşünü dile getirdi. Macron, "Bu gettolarda İnsanları, nüfusları kökenlerine göre yoğunlaştırdık, yeterli çeşitliliği, yeterli ekonomik ve sosyal hareketliliği sağlayamadık. Bizim hatalarımız, korkaklığımız yüzünden kendi projelerini inşa ettiler "dedi.

Macron, rardikal İslamcıların bütün toplumu tamamen kendi kontrolleri altına almak istedikleri görüşünü savundu. Macron, “Fransa’daki İslam’ı dış güçlerin etkisinden özgürleştirmeyi hedeflediğini” belirterek, yurt dışından gelen imamlar ve yurt dışından Müslüman derneklere gelen mali destek konusunda da önemli adımlar atacağı mesajını verdi. Macron, “İslamcı ayrılıkçılıkla” mücadele için hazırlanacak yasa tasarısının 9 Aralık tarihine kadar hazır olacağını ifade etti. “Bütün Müslümanları korkutmayı ve kavram kargaşası yaratmayı hedefleyen polemikçilerin ve aşırı uçların tuzağını düşmeyeceğiz.” diyen Macron, yeni yasa tasarısında laikliğin güçlendirilmesinin hedeflendiği mesajını verdi.

Macron, okullarda Arapça eğitimine ve İslam’ın daha iyi anlaşılmasına da daha fazla önem verileceğini vurgularken, geçen yıl açıkladığı gibi Türkiye, Cezayir ve Fas gibi ülkelerden yabancı dil eğitimi için ülkeye gelen öğretmenlere artık izin verilmeyeceğini yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.