En yüksek farkındalık meme kanserinde

En yüksek farkındalık meme kanserinde

"Haftada 5 gün sadece 30’ar dakika yürüyerek özellikle kolon kanseri ve meme kanseri riskini yüzde 30-40 oranında azaltabiliriz." diyen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, kanser riskini azaltacak 11 öneri paylaştı.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı ve Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, meme kanserinde farkındalığın Türkiye’de her geçen yıl arttığının altını çizdi ve “Ancak yine de rakamlar yüksek. Geçtiğimiz yıl meme kanseri ilk defa diğer kanser türlerini geride bırakarak tüm dünyada en sık görülen kanser oldu. Son 20 yıldır ilk sırada akciğer kanseri vardı” dedi.

Çevresel faktörlere bağlı kanserlerin 3’te 2’sini önlemek elimizde

Haftada 5 gün sadece 30’ar dakika yürüyerek özellikle kolon kanseri ve meme kanseri riskinin yüzde 30-40 oranında azaltılabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Necdet Üskent, “İdeal şartlar sağlanabildiğinde çevresel faktörlere bağlı kanserlerin 3’te 2’sini önlemek mümkün. Kanser tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör ise erken tanı. Yılda en az bir kez check-up yaptırmak sadece kanserin değil, birçok hastalığın erkenden belirlenmesini sağlar” şeklinde konuştu.

78941.jpg

Kanser vakaları artıyor ancak tedavideki yeni gelişmeler sayesinde ölüm oranları ise düşüyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm rakamları, farkındalığın artması ve tedavideki gelişmeler nedeniyle yüzde 31 oranında azaldı. 2000’li yılların başında Avrupa’da yüzde 10.1 olan kansere bağlı ölüm oranlarının 2030’larda yüzde 5’lere gerileyeceği tahmin ediliyor.

Tanıda yapay zekâ teknolojisi

Patoloji bilimindeki gelişmeler ve yeni tanı yöntemleri sayesinde, kanser alt tipinden, tedavisinde hangi ilaçların kullanılacağına kadar pek çok önemli bilginin 24 saat içinde belirlenebildiğini söyleyen Prof. Dr. Necdet Üskent, “Bilimsel bir çalışmaya göre; kanser hücresini, henüz saptanamayacak en küçük boyutundayken, görsel kalıpları tanımaya dayalı tahminler yapan bir yazılımla yüzde 92.4 doğrulukla tespit etmek mümkün olacak” dedi. Prof. Dr. Üskent, kanser tedavilerinde immünoterapi, kemoterapide akıllı ilaçlar, akıllı biyopsiler, robotik cerrahi, kanser aşıları, kişiye özel aşı tedavileri ve hedefe yönelik radyoterapi uygulamalarının da fark yarattığını söyledi.

Prof. Dr. Necdet Üskent’in kanser riskini azaltacak 11 önerisi

Sağlıklı kiloda kalın.

Düzenli egzersiz yapın.

Sağlıklı beslenin.

İşlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durun.

Kırmızı ve işlenmiş et tüketiminizi sınırlandırın.

Şekerli ya da tatlandırıcılı içecek tüketiminizi sınırlandırın.

Daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Tütün ürünleri kullanmayın.

Güneşte çok uzun süre kalmayın.

Düzenli uyuyun.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.