Engelli öğrencilerin aileleri konuştu, hocalar dinledi

Engelli öğrencilerin aileleri konuştu, hocalar dinledi

Yükseköğretimde eğitim alan engelli öğrenciler ve ailelerine destek yolları, İzmir’de yer alan üniversitelerin Engelsiz Üniversite Koordinatörlerinin katılımlarıyla İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde masaya yatırıldı.

İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Zümrüt Gedik’in, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Yaşar Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörleri ile birlikte organize ettiği panele, üniversitede eğitim alan engelli öğrencilerin aileleri de panelist olarak katılarak görüş ve önerileriyle katkı sağladı.

“Üniversiteye devam etmek isteyen engelli öğrencilerin sayısında artış var.”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Zümrüt Gedik yaptığı açılış konuşmasında, engelli öğrencilerin yükseköğretim çerçevesindeki hakları ve ailelerine yönelik psiko-sosyal destek mekanizmaları konularında yapılması gereken birçok şey olduğunu söyledi. Üniversite hayatına başlayan engelli bireylere ve ailelerine en büyük desteğin yine üniversitelerdeki Engelsiz Üniversite Koordinatörlerinden geleceğine inandığını belirten Dr.Öğr.Üyesi Gedik, “Panel sonuçlarının İzmir’deki üniversitelerde okuyan engelli öğrencilerimize çok büyük katkılar sunacağına inanıyorum. Ayrıca yaygın kanının aksine, engelli bireylerin yükseköğretim hayatlarını başarıyla tamamlayabildiğini de bu şekilde ortaya koymuş olacağız. Bu noktada getirilen çözüm önerilerini YÖK’e bir rapor halinde sunacağız. Okullaşma oranları arttıkça engelli öğrencilerin, yükseköğretime devam etmek isteyen öğrenci sayısında da artış görülüyor. Eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkânından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılan öğrencilerimizin sayısı arttıkça; üniversitelerden mezun engelli öğrencilerimizin başarı oranlarının da artacağına inanıyorum.” diye konuştu.

“Farkındalık aşamasını geçmiş durumdayız.”

İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya da ‘Engelsiz Üniversite’ olma yolunda büyük adımlar atan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin, İzmir’deki diğer üniversitelerle güç birliği yaparak; böylesine önemli bir konuyu masaya yatırmasının önemine değindi.

Yükseköğretim Kurumları bünyesindeki engelli öğrencilerin, eşit eğitim haklarından faydalanması için birtakım akademik ve çevresel düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof.Dr. Kaya, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere “engelsiz kampüs”, “engelsiz fakülte”, “engelsiz program nişanları” gibi pek çok ödül vermektedir. Bu dönem bu alanda 346 tane başvuru yapılmış. Dolayısıyla, farkındalık aşamasını geçmiş durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Engelli öğrencilere, ailelere ve en nihayetinde tüm topluma yönelik farkındalık çalışmaları düzenlemesine üniversite olarak önem veriyoruz. İKÇÜ, bu yönde önemli adımlar atmıştır ve engelsiz üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir. Üniversitemizin Sayın Rektörü Prof.Dr. Saffet Köse’ye, 5. Engelsiz Sanat Ödülleri’nde engellilere yönelik çalışmaları nedeniyle “Üstün Başarı Ödülü” verildi. Yani biz de adımlarımızı hızlı bir şekilde atıyoruz diyebiliriz.” diye konuştu.

“İzmir Üniversiteler Platformu olarak da farkındalığa katkı.”

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin de engelli gençlerin yaşamlarını anlamlandırmak, ailelere kendilerini ifade edebilecekleri bir alan açmak ve onlara destekleyici önerilerde bulunmak amacıyla toplanan, İzmir’deki Engelsiz Üniversite Koordinatörlerinin bu adımının verimli sonuçlar elde getirmesi temennisinde bulundu. Üniversitelerde bu alanda görev yapan koordinatörlerin ve psikologların önemine değinen İEÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Çin, “İzmir Ekonomi Üniversitesi Engelli Destek Birimi, engelli öğrencilerimizin akademik ve sosyal hayata tam ve etkin katılımını sağlamak için çalışmaktadır. Birimimiz aynı zamanda İzmir Üniversiteler Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu bünyesinde de engelli bireylerin yükseköğretime eşit katılımı ile ilgili aktif çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversitelerdeki Engelli Destek Birimi Koordinatörleri ve psikologlarımız, yükseköğretime geçiş süreçlerinin psikolojik boyutlarını inceleyerek uygulanabilir, destekleyici öneriler sunacaktır.” dedi.

“Tek gayemiz topluma faydalı evlatlar yetiştirmek.”

Engelli öğrenci ailesi olarak deneyimlerini paylaşan Aynur Sayıl ve Fatma Uğurlu, ailelerin bilinçlenmesi adına üniversitelerin bu noktada üstlendiği sorumluluklara dikkat çekti. Toplumdaki engelli bireylere olan yaklaşımın henüz istenilen noktaya ulaşmadığını belirten konuşmacılar Sayıl ile Uğurlu, aileler olarak tek gayelerinin karşılaştıkları her türlü olumsuzluklara rağmen; evlatlarını üniversiteden başarıyla mezun etmek ve topluma, devlete faydalı bireyler olmalarını sağlamak olduğunu vurguladılar.

Konuşmaların ardından geçilen panellerde, EÜ Engelli Destek Birimi Sorumlusu Uzman Klinik Psikolog Nilay Uğurlu Öztürk, Engelsiz DEÜ Koordinatörlüğü Birim Sorumlusu Aylin Çepiş, Engelsiz İYTE Birim Sorumlusu Psikolog Gizem Şahan,  İEÜ Engelli Destek Birimi Sorumlusu Uzman Klinik Psikolog Merve Minkari Tunçay ve Avukat Nurdan Anlı sunumlarıyla üniversitelerde okuyan engelli bireylerin yasal hakları ve yapılması gereken düzenlemeler, psikolojik yaklaşımlarla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.