Erdan Kılıç: “Yerli aşının önündeki engel AKP iktidarıdır”

Erdan Kılıç: “Yerli aşının önündeki engel AKP iktidarıdır”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Covid-19 salgınının kontrol altına alınamaması ve aşı çalışmalarındaki” son durumla ilgili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. 

Soru önergesi ile ilgili yazılı açıklama yapan Av. Sevda Erdan Kılıç, Ocak ayında başlayarak bütün dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ilk belirtisini 11 Mart’ta gösteren Covid-19 salgınının, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne neden olduğunu, milyonlarca kişinin işsiz kalmasına ve açlık sınırının çok altında ücretlerle hayatını idame ettirmesine yol açtığını ifade etti. 

İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Haziran ayında ekonomik kaygılardan dolayı başlatılan normalleşme süreciyle birlikte vakaların artış trendine girmesinin sürecin kontrolünün kaybedildiğini gösterdiğini kaydederek, “Üstelik beklenen 2. dalga daha başlamadı bile. Olmasını istemeyiz ama 2. dalga başladığı zaman, şu anda bile pandemi ile mücadelede yetersiz kalan AKP iktidarının o zaman nasıl bir yol ve yöntem izleyeceğini, nasıl tedbirler alacağını merak ediyoruz doğrusu. Ama şu anda ekonomik kaygıları önceliyerek almaya çalıştığı tedbirlere baktığımız zaman, o dönemdeki tedbirlerin de yetersiz olacağını görmek zor olmasa gerek.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, her ne kadar sürecin başında salgın yönetiminde güven veriyor gibi olsa da yapılan çelişkili açıklamalar ve tıp dünyasından gelen vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığı haberleriyle güvenini tamamen yitirmiş durumdadır. Kontrolü o kadar kaybetmiş durumdadır ki salgını sosyal medyadan, vatandaşı vatandaşa şikayet ederek yürütme çabası içine girmiştir. Ancak oturduğu koltuğa buradan tekrar hatırlatmakta fayda var; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Sağlık Bakanlığı koltuğunda oturup sosyal medya fenomeni gibi davranıp salgını yönetemezsiniz. Devlet yönetmek, özellikle tüm vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren böyle salgın dönemlerinde daha akılcı ve şeffaf bir yönetim anlayışı içinde olmayı gerektirir.”

“İtibardan tasarruf olmaz diyenler halk sağlığından tasarruf edebiliyor”

Sağlık çalışanlarının salgını durdurmak için yoğun bir çaba gösterdiğini belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “Covid-19 pandemi süresince, başta aileleri olmak üzere her şeylerinden fedakarlık yaparak salgını durdurmak için gece gündüz çalışan sağlık çalışanlarımız salgının getirdiği ağır yük altında ezilmektedir. 6 aydır insanüstü bir çabayla çalışan sağlık çalışanlarımızda tükenmişlik ve yıpranma gözlenmektedir. Son günlerde birçok hekim ya istifa etmekte ya da emekliliklerini istemektedir. Buradan Fahrettin Koca’ya sesleniyorum: Bu gelişmeler yaşanırken, dışarıda atanmayı bekleyen binlerce sağlık çalışanını şimdi değilse ne zaman atayacaksınız? Bu atamaları engelleyen bir güç mü var? İtibardan tasarruf olmaz diyenler, halk sağlığından tasarruf edebiliyor.” ifadesini kullandı. 

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Geçtiğimiz günlerde Türk Toraks Derneği’nin de yaptığı açıklamalara göre; ülkemizde Covid-19 ile ilgili araştırmalara büyük ilgi olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı, etik kurullara herhangi bir başvuru yapılmadan önce Covid-19 ile ilgili araştırmalar için izin alma zorunluluğu getirdi. Alınan bu karar Anayasa’ya aykırı olup derhal bu yanlıştan geri adım atılması gerekmektedir. Bütün Dünya’yı ilgilendiren böyle bir salgın döneminde yapılacak araştırmaların ve aşı çalışmalarının önüne bürokratik engeller çıkarılacağına, yapılan çalışmalar teşvik edilerek arttırılmalıdır. Yerli aşının önündeki engel AKP iktidarıdır.

Ülkemizde hangi kuruluşlar Covid-19 salgını için araştırma ve aşı çalışması gerçekleştirmektedir? Bu araştırma ve aşı çalışması yapan kuruluşlar hangi kriterlere göre seçilmiştir? Türk Toraks Derneği’nin araştırma çalışmasına hangi nedenle izin verilmemiştir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.