Eski AK Partili Hüseyin Çelik'ten Laiklik Çıkışı

Eski AK Partili Hüseyin Çelik'ten Laiklik Çıkışı

AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'a muhalif açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen eski Bakan Hüseyin Çelik kendi sitesinde, AK Parti'ye yönelik eleştiriler içeren "Etnisite ve Din Üzerinden Siyaset Yapmak" başlık bir yazı yayınladı. Çelik yayınladığı yazıda laiklik vurgusu yaptı

Din üzerinden siyaset yapılmasını en az ırkçı siyaset yapmak kadar tehlikeli olduğunu söyleyen Hüseyin Çelik, dine dayalı siyaset yapmanın yine dine zarar vereceğini ifade etti. Kutsal dini değerlerin günlük siyasetin malzemesi haline getirilmesinin dine hürmetsizlik olarak değerlendiren bakan bu hareketi yapan partilerin yaptığı hataların dine mal edileceğini söyledi. Çelik yazılı açıklamasından çok fazla laiklik kavramını kullanmasa da AK Parti'ye laiklik çağrısı yaparak, demokratik zeminden çıkmaması gerekliliğini övdü.

"Devlet, her türlü dini hayatın kolaylaştırıcısı, hamisi olsun ama bu işlerin tarafı olmasın. Laiklik dediğimiz şey zaten bu değil mi?" sorusunu soran Çelik AK Parti daha kurulmadan önce Erdoğan'ın kendisine gelerek, yanında yer almasını istediğini belirtti. O dönem DYP'de olduğunu hatırlatan eski bakan Cumhurbaşkanı'nın o dönem bu teklifi yaptığında; "Ben, kurulacak partinin Milli Nizam, Milli Selamet, Refah ve Fazilet Partilerinin devamı veya başka bir versiyonu olması halinde böyle bir partinin içinde yer almayacağımı ancak, merkezde, ayakları geniş basan, dinî değerler üzerinden değil, demokratik değerler platformunda siyaset yapan bir partinin kurulması halinde severek böyle bir oluşumun içerisinde yer alacağımı söyledim." dediğini aktardı. Cumhurbaşkanı'nın ise "Tıpa tıp aynı cümle ve kelimelerle ifade etmesek de kurmak istediğimiz parti, tam da sizin bu çerçevesini çizdiğiniz partidir" cevabını verdiğini söyledi.

"Etnik ve dini siyaset ayrıştırıcıdır"

AK Parti'nin yola çıkarken milli görüş gömleğini çıkartmış olduğunu hatırlatan eski bakan, Refah Partisi'nin 1995 seçimlerinde aldığı oyun yüzde 21 olduğunu, AK Parti'nin ise kucağını geniş kitlelere açarak yüzde 50 oy aldığını söyledi. AK Parti'nin yola çıkarken milliyetçiliğe, dini milliyetçiliğe ve bölgesel milliyetçiliğe karşı kırmızı çizgileri olduğunu belirtmiş olduğunu öne süren Çelik, AKP'nin uç ideolojik platformlarda yer almaması gerektiğini, demokratik değer ve prensiplere bağlı olarak devam etmesinin milletin ve memleketin faydasına olacağını ifade etti. "Çünkü Merkez partiler, ideolojik saplantıların değil, ancak ortak paydaların merkezi oldukları sürece bu vasıflarını korurlar" diyen Hüseyin Çelik "Etnik ve dini siyaset ayrıştırıcıdır" diyerek; "Hem dinî hem de etnik siyasetin finali, çoğu zaman ya kaoslu veya kanlı olmuştur. Dünyada seçimlerin etnik, dini veya mezhebî nüfus sayımlarına dönüştüğü örnekler vardır. Ancak oralarda iç çatışmaların, kan ve gözyaşının hiç eksik olmadığı da bir gerçektir." şeklinde yorumladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.