Esra Üstündağ Selamoğlu'ndan anılara yolculuk: Tayinlerle Anadolu

Esra Üstündağ Selamoğlu'ndan anılara yolculuk: Tayinlerle Anadolu

Esra Üstündağ Selamoğlu, Türkiye’de çok sayıda insanı hatıra dehlizlerinde kucaklayacak, “Tayinlerle Anadolu” adlı yeni anı-romanını, Ceres Yayınları’ndan yayımladı.

Yazar, çevirmen, tarihçi Esra Üstündağ Selamoğlu’nun yeni kitabı, ‘Tayinlerle Anadolu’Ceres Yayınları’ndan çıktı. Tarih alanında önemli makaleleri, çeşitli incelemeleri, senaryo yazarlığı, çevirmenliği ile tanınan; 2011 yılında Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan ‘Asım Kocabıyık Biyografisi 90’a Yaklaşırken’, adlı kitabını yayımlayan Esra Üstündağ Selamoğlu yeni kitabı “Tayinlerle Anadolu”da, her tayinde bir şehrinden şehre savrulan bir banka müdürü ile bir ana sınıfı öğretmeni ve çocuklarının, günlük yaşamlarının izini sürdü. Albümleri, kutular dolusu aile fotoğraflarını süzgeçten geçiren yazar, hatıralar dehlizinde dolaşarak, bir ailenin Anadolu serüvenini adım adım, canlı sahici bir anı romanda yeniden yazdı. 

Boğaziçi Üniversitesi’ni bölüm birinciliği ile bitiren usta yazar, çevirmen, tarihçi Esra Üstündağ Selamoğlu, “Tayinlerle Anadolu” adlı anı romanında, ustalıklı ve yalın bir dille, bir aile tarihi üzerinden duygulu, lirik anlatımlı Türkiye portresi çiziyor.


Üstündağ anı romanıyla ilgili şunları söylüyor: 

“Bu anı romanımla, klasik kültür tarihi yaklaşımına, kültürü yaratan toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerle birlikte; sıradan insanların kişisel hayat tarihini de ekledim. Şurası bir gerçek ki günümüz dünyasında; yirminci yüzyılda görgü kurallarından, bir evin döşenişine; bir yemeğin pişirilmesinden, her gün kullanılan yepyeni nesnelere kadar; günlük yaşamı her yönüyle kucaklayan, yepyeni bir kültür tarihi kavramı oluşmaya başladı. Ben de bu anı romanımda, bu ufuk açıcı yaklaşımdan yola çıktım.”

selamoglu.jpg

TAYİNLERLE ANADOLU
 

Her tayinde, yeni şehirler, yeni insanlar, arkada bırakılan akraba ve dostlar…


Her tayinde, değişen okullar, değişen öğretmenler, özlenen eski arkadaşlıklar…


Her tayinde, yeni komşular, farklı gelenek ve görenekler…


Her tayinde, birbirinden değişik adetleri tanıyışlar…


Her tayinde, Anadolu’nun kültürel zenginliklerini yeniden tanıma duygusu…


Her tayinde, karşılaşılan etnik zenginlikler…


Her tayinde, yeni varlıklar, karşılaşılan yokluklar, taşını toprağını yeniden tanıdığınız, kucaklayıp, sarıp sarmaladığınız, yeniden dokunduğunuz güzelim memleket kokusu…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.