Faiz düştü, gayrimenkule ilgi arttı!

Faiz düştü, gayrimenkule ilgi arttı!

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre 2018 yılı Ağustos ayında İzmir’de 5 bin 64 olan konut satışı, 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 19 oranında artarak 6 bin 25 oldu.

İzmir'de ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 166,9 oranında artarak 2 bin 223 seviyesinde gerçekleşti. İpotekli satışların yüzde 28,2’sini ilk satış, yüzde 71,8'ini ise ikinci el satışlar oluşturdu.  Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, birbiri ardına gelen faiz indirimleriyle bu satışların önümüzdeki aylarda daha da artacağı görüşünde birleşiyor. 

münir-tanyer-görsel3-001.jpg

KONUT İHTİYACI DEVAM EDİYOR

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer:

İnşaat sektöründe uygulanan faiz indirimlerinin olumlu etkilerini biz de yaşıyoruz. Önemli olan mevduat faizlerinin düşmesi ve 3 - 4 yıl önceki seviyelere gelmesidir. Yatırımcıların gayrimenkule olan ilgisi de artış gösteriyor. Banka faizi yerine konut yatırımlarını tercih ediyorlar. İnşaat sektörü olarak farklı sektörleri de içine alan bu canlanmanın etkilerini ilerleyen günlerde daha çok hissedeceğiz diye düşünüyorum. Burada İzmir'in avantajlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hala yeni konut ihtiyacı devam ediyor. Marka değeri taşıyan ve sosyal donatılarıyla birlikte öne çıkan yaşanabilir konutlar daha çok tercih edilecektir. 

kenan-kali--003.jpg

YATIRIMCI İLGİSİ ARTTI 

Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:

Son bir aydır gayrimenkul yatırımcılarının farklı lokasyonlardaki satış ofislerimize olan ilgisi ciddi oranda yükseldi. Gerçekleştirilen faiz indirimi düzenlemeleri de satışları olumlu olarak etkiledi. Özellikle Buca'da Yıldız çevre yolu girişinin açılmasıyla birlikte ilçenin hem ulaşılabilirliği arttı; hem de trafik rahatladı. Buca, Gaziemir, Bornova gibi diğer ilçelere ulaşımı ve hava alanına yakınlığıyla da yükselen bir değer olarak göze çarpıyor. Buca'da konut fiyatları da diğer ilçelere oranla daha makul seviyelerde olduğu için tercih ediliyor.

i̇smai̇l-kahraman.jpg

FAİZ İNDİRİMİ BÜTÜN BANKALARDA UYGULANMALI

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman:

Gayrimenkul son yıllarda ülkemizde güvenilir bir yatırım aracı olarak konumlandı. Fakat faiz oranlarındaki yükselme yatırımcıları uzaklaştırdı. Gelirinde bir artış olmayan yatırımcılar ve son tüketiciler de ev almak için beklemeyi tercih etti. Son dönemde faizlerin biraz daha düşmesi ise satışları olumlu olarak etkiledi. Konut kredilerinde faiz oranlarındaki indirimin bütün bankalara yayılmasıyla birlikte bu satış oranı daha çok artış gösterecektir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.