Fethi Gürer: Yeterli gıdaya erişemeyenlerin sayısı artıyor

Fethi Gürer: Yeterli gıdaya erişemeyenlerin sayısı artıyor

Meclis Araştırma Önergesi’nde, ülkemizde gıda ürünlerinin her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun asıl nedenin gıda ve tarımda yürütülen yanlış politikalar olduğunu belirtti.

Gıda ürünlerindeki aşırı artışın Meclis Araştırması ile incelenmesini isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel tüketim ürünleri ve genel anlamda gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının ve nedenlerinin çok yönlü incelenmesi ve soruna yönelik gerçekçi çözümlerin üretilmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Gürer, başta gıda olmak üzere temel tüketim ürünlerindeki aşırı fiyat artışının nedenlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Milletvekili Gürer, ülkemizde gıda fiyatlarının her geçen gün yükseldiğine işaret ederek, “ Sebze meyveden tahıla kadar birçok üründe dünya genelindeki fiyat artışının temel sebebi küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliğinin olumsuz getirileri olan aşırı sıcaklık, kuraklık, sel ve dolu gibi doğal doğa olayları gibi görünse de, tarım ürünlerinde yüksek etiket fiyatlarını Türkiye özelinde tek başına iklim koşulları ile açıklamak mümkün değildir” dedi.

İNSANLAR GIDAYA ERİŞİMDE ZORLANIYOR

Gıda fiyatlarındaki artışın tek bir nedeni olmadığını bilerek gıda ve tarımda yürütülen yanlış politikaların sonucunda gıda fiyatlarının bu denli yükseldiğini kabul ederek çözüm odaklı yeni tarım ve gıda politikaları aranması gerektiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, her geçen gün daha fazla insanın gıdaya erişimde zorlandığına dikkat çekti.

fotograf.jpeg

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Ekonomik olarak yönetimin tek sorunun etiketlerin yüksek olması gibi hareket etmek yerine tarımla ilgili yapılan tüm yanlışları masaya yatırması ve çözüm odaklı projelerin üretilmesi gerektiğine değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıdadaki fiyat artışında en önemli faktörleri üreticinin yüksek girdi maliyetleri ve dış ticaret politikası ile mücadele gücünün kalmaması olduğunu belirtti.

YÜZDE 400 ARTIŞ

Çiftçinin en çok kullandığı girdilerden biri olan tohum ve gübre fiyatının son bir yılda yüzde 150 ila 400 oranında arttığını, mazotta ise ortalama yüzde 118 fiyat artışı yaşandığını buna karşın tarım ürünlerindeki tarla fiyat artışının yüzde 20-30 civarında kaldığını ifade eden Gürer, “Türkiye'de bir ithalat sarmalı oluştuğu hangi ürünün fiyatı artarsa hemen gümrük vergileri sıfırlanıyor, ürün ithal ediliyor. Böyle olunca ülke içinde o ürünün üretim oranı azalıyor ve fiyatlar yükseliyor. Fiyatlar yükselince tekrar ithalata başvuruluyor. Üretici bir anlamda ithalatla sınanıyor. Üretici daha ucuz ithal ürünle rekabet edemediği için üretimden vazgeçiyor. Dış alımlarda artan fiyat ile üretilenden yüksek fiyatla ithal girişi zamları tetikliyor” dişe konuştu.

TMO, İTHAL ÜRÜNE DAHA YÜKSEK FİYAT VERİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisinin her geçen gün adeta bir ithalat ofisine dönüştüğünü, ithal ürüne iç pazardan daha yüksek bedel ödendiğini göz önüne alınarak çiftçilerimize doğru destekler verilmesi gerektiğini anlatan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“…Yaşanan bütün bu örnekler neticesinde zincir marketlerdeki etiketler neredeyse her gün değişiyor. Vatandaş olarak hemen her kesim gıda ürünlerindeki fiyat pahalılığından ve bu fiyat artışlarındaki denetim eksikliklerinden şikâyet etmektedir. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar neden gösterilse dahi pek çok ürünün dövizle bağı olmamasına karşın fiyatlarının yine de yükseldiği görülmektedir…”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.