Foça'da 8 Mart etkinliklerle kutlandı!

Foça'da 8 Mart etkinliklerle kutlandı!

Foça'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan etkinliklere Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Kent Konseyi Başkanı  Özlem Duvan Temizel, CHP İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, bazı belediye meclis üyeleri, kadın platformları üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

ev9fneaxiaab4mf.jpg

HER KADIN EMEKÇİDİR

İlk konuşmayı yapan CHP Foça İlçe Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu; 164 yıl önceAmerika Birleşik Devletleri’nde 40 bin dokuma işçisinin kendilerine dayatılan ayrımcılığı reddederek greve gittiğini, fabrika kapılarının üzerlerine kapandığını, çıkan yangında 129’unun yanarak hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu olayın 27 Ağustos 1910 tarihinde Kopenhag’daki bir konferansta “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”olarak kabul edildiğini ve tüm dünyada benimsendiğine dikkat çekti. Suna Saraçoğlu; “Bizim baharımız  8 Mart’larda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksine göre 153 ülke arasında 130.ncu sıradayız. Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz, kadınların yükünü dahada arttırdı. Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği, bu dönemde iyice büyüdü. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 43’e çıktı.  İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu düşük ücretle sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye  çalışmaktadır. Her kadın emekçidir. Kendisinin, çocuklarının, ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir” dedi.

ev9fng0wyaa3n4d.jpg

DÜNYANIN YARISIYIZ YARISINI İSTİYORUZ

Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel ise konuşmasını ; Foça Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tük Kadınlar Birliği Foça Şubesi, Foça Barış Kadınları, Eğitim-Sen Foça Kadın Komisyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Foça Şubesi, Yenifoça Forum ve Foça Forum platformları adına yaptı. 1857’de New Yorklu kadın dokuma işçilerinin başlattığı direnişten bugüne kadınların eşitlik, adalet, özgürlük ve barış uğruna büyük mücadeleler yürüttüğünü  belirten Temizel, ülkemizde de kadınların hayatın her alanında eşit haklarla varolma ve hayatta kalma kavgasında olduğunu söyledi. Özlem Duvan Temizel; “Kadınlar, her geçen gün artan bir şekilde kadın cinayetleri, tecavüz, taciz, çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet ile karşı karşıyadır. Çeşitli nedenlerle göz altına alınan kadınlar çıplak aranarak hak ihlallerine uğramaktadırlar. İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları bütün bu sorunların katlanarak çoğalmasına neden olmaktadır. Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın ve bu yasalarla belirlenen cezaların koşulsuz uygulanmasını istiyoruz. Hayatın her alanında varız ve eşitiz diyoruz. Biz kadınlar dünyanın yarısıyız ve yaşamın her alanının da yarısını istiyoruz “dedi.

ev9fniuweaqgfjm.jpg

BİRLİKTE FOÇA KYBELE KADIN KENTİNİ KURALIM

Meydanda son konuşmayı yapan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’de kadına şiddet konusuna dikkat çekti. Fatih Gürbüz;” Her günümüz de olduğu gibi 8 Mart’ta da konuşmalarımız şiddet hakkında başlıyor, şiddetle bitiyor. Kybele’nin Kadın kenti Foça’dan kadınlara sesleniyorum. Gelin hep birlikte Foça Kybele Kadın Kenti’ni kuralım. Bizi bizden ayıran herşeyi geride bırakıp, eşitlik için bir arada olalım. Kadınlar için fayda sağlayacağımız bir kent inşa edelim. Birlikte şiddetle mücadele edelim. “ dedi.  

Konuşmaların ardından kadınlar ve katılımcılar şarkıcı Günce’nin söylediği bazıları marş formundaki  şarkılara eşlik ettiler. Foça’da Dünya Emekçi kadınlar günü etkinlikleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması eserlerinin Reha Midili Kültür Merkezi’nde açılan segisi, Foça Belediyesi sosyal medya hesabı (youtube) üzerinden yayınlanan Töre adlı radyo tiyatrosu, Yeni Bağarası Muhtarlık Binası önünde Kadınca Kararınca üretici standı ve El Sanatları Grubunun Foça Turizm Müdürlüğü Foklu Çeşme önünde açtığı sergilerle devam etti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.