Fransa'da Hükümet Direnen Öğrencilerle Masaya Oturdu

Fransa'da Hükümet Direnen Öğrencilerle Masaya Oturdu

Fransa'da çalışma saatleri ve bir çok konuda yapılma planlanan değişiklikler öğrenci eylemlerine takıldı. Başbakanın yardım sözü verdiği öğrenciler meydandan zaferle ayrıldı.

Fransa'da işçilerin çalışma saatlerini uzatma ve bir çok başlığı taşıyan yasa tasarısı üzerine çoğu yeni mezun olan öğrenciler Paris Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak direniş başlatmıştı. 12  gün boyunca meydanı terk etmeyen öğrenciler, Başbakan Manuel Valls'ın yarım milyar Euroluk sözünün ardından, yasanın tamamen iptali için eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

François Hollande tarafından işsizliği azaltma sözü verilmiş olmasına rağmen, geçen ay meclise getirilen yasa tasarısıyla beraber, çalışma saatlerini uzatmaya yönelik girişimde bulunuldu. İşten çıkartmaların da kolaylaştırılmasını ön gören yasa tasarısı üzerine STK ve öğrenci birlikleri çağrı yaparak ülke çapında katılımın binlerle ifade edilebileceği eylemler düzenledir. Eylemin ardından Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda sabahlamaya başlayan öğrenci ve yeni mezunlar toplamda 12 gün boyunca eylemlerini sürdürmeye devam etti.

medyaege-fransa

Nuit Debout adı verilen eylemler 10. gününden itibaren diğer şehirlere hatta komşu ülkelere de sıçrayınca, polis, öğrenci ve yeni mezunlara gaz ve cop ile müdahalede bulundu. Polisin müdahalesiyle beraber 19 eylemcinin çeşitli yerlerinden yaralandığı bildirilirken, geri adım atmayan eylemcilere Başbakan Valls çağrıda bulunarak masaya oturma çağrısı yaptı. 

Yasa tamamen iptal edilene kadar eylemler sürecek

8 öğrenci derneği temsilcisinin katıldığı görüşmeye, Manuel Valls, Gençlik, Eğitim ve Çalışma Bakanları'yla beraber katıldı. Görüşmeden iş arayan yeni mezunlara ve öğrencilere 500 milyon Euroluk devlet desteği kararı çıktı. Hükümetin attığı geri adım sonucunda öğrenciler memnun olmalarına rağmen yasa tamamen iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.