Gastroenteroloji Cerrahisi: Modern tıbbın, bilimsel cerrahinin ayak sesi

Gastroenteroloji Cerrahisi: Modern tıbbın, bilimsel cerrahinin ayak sesi

Gastroenteroloji Cerrahisi Prof. Dr. İsmail Gömceli yazdı; Gastroenteroloji Cerrahisi: Modern tıbbın, bilimsel cerrahinin ayak sesi….

Merhaba sevgili okurlarım;

Bu yazımda sizlere öncelikle cerrahiden, özel olarak da kendi cerrahi uygulama alanım olan Gastroenteroloji cerrahisinden söz edeceğim.

Bildiğiniz gibi cerrahi; belki de insanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana, insan yaşamına dokunan bir uygulama. Kim bilir, ilk insanın ayağına batan bir dikeni çıkarmakla başlıyor bile denilebilir. Doğanın insan vücudunda oluşturduğu yaralar ve sonrasında çağdaş yaşam ve teknoloji ile yaşamımıza giren makinelerin oluşturduğu travmalar, tüm bunların ötesinde belki de modern yaşam alışkanlıklarımızın neden olduğu öncelikle kanser gibi hastalıkların tedavisinde cerrahi hep insan yaşamının, tıbbın bir parçası oldu.

Cerrahi, bir bıçak ile başladı belki ama insanoğlunun çalışmaları, araştırmaları ve teknolojinin gelişmesiyle, robotlar ile yapılan tıbbi işlemler haline geldi.

Belki tüm zamanlarda, haklı olarak, insanların korkulu rüyası oldu cerrahi işlemler, ameliyatlar. Ancak bir o kadar da çok insanın hayatını kurtardı, yaşamını uzattı, umut oldu.

Tüm meslek dallarında olduğu gibi cerrahi de gelişti, olgunlaştı, sadece bir bıçak ve makas olmaktan çıkıp temelini bilimsel verilerin oluşturduğu devasa bir gökdelen oldu. Çok uzak değil bir yüz yıldan kısa bir süre önce bugün beyin ameliyatı, yarın fıtık ameliyatı arkasından ortopedi ameliyatı yapan cerrahlar, yerlerini sadece belli bir alanda ameliyatlar yapan ama yaptığı işi en küçük detaylarına kadar öğrenmiş olan cerrahlara dönüştü.

Benim cerrahi serüvenim de cerrahinin bu evrimleşme sürecine benzer bir seyir izledi. İlk cerrahi asistanlığına başladığım genel cerrahi kliniğinde “Nasıl oluyor da cerrahlar her alanda bu kadar şey biliyorlar?” sorusunu kendime sormuştum. Çünkü yıllar geçtikçe sadece her bir organ için ciltlerce kitap yazılmaya ve basılmaya başlamıştı. Her bir organın değil ameliyatını yapmak, o organın sadece anatomisini bilmek bile yıllar alabilirdi.

Yolculuğum bu sorularla başladı ve genel cerrahi diplomamın ardından daha spesifik bir alan olan sadece sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisi üzerine çalışan Gastroenteroloji Cerrahisi diploması almaya karar vermemle devam etti. Sadece sindirim sistemi organlarının hastalıklarını, kanserlerini ve bunların cerrahi tedavilerini öğrenmem bile yaklaşık 17 yılımı aldı. Öğrenme sürecim halen devam ediyor ve iyi ki de devam ediyor.

Şüphesiz bu serüven tüm tıp bilimlerinde olduğu gibi cerrahide de devam edecek. Daha spesifik çalışmaya, uyguladığımız cerrahiyi daha mükemmel hale getirme çabamıza devam edeceğiz.

Örneğin uzay teknolojisinin yarattığı robotik cerrahi ya da artık küçücük ameliyat kesileri ile yapılan laparoskopik cerrahi, çağdaş bilgi ile donanmış spesifik cerrahlarla hastalıkların cerrahi tedavisinde artık yeni bir çağ açıyor.

Gastroenteroloji cerrahisi tüm dünyada ve ülkemizde bu cerrahi çağının öncülerinden birisi olacak.

Siz sevgili okurlarım;

Unutmayın, hastalıklar biz insanların başına gelen en kötü şeyler değildir. Çünkü artık tedavi edebiliyoruz ve daha yeni tedavi yöntemleri bulunmaya devam edilecektir. Belki de en önemlisi, bir hastalıkla karşı karşıya kaldığımızda bu konuda doğru bilgiye ve doğru çözümlere ulaşabilmektir. Ve belki de daha önemlisi bu bilgi ve çözüme sahip hekim ve cerrahlara ulaşabilmektir.

Hepinize doğru seçimlerin sizinle olduğu sağlıklı bir hayat dilerim.

dde2a515-53d5-4cd2-95db-bc4715ff708a.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum