Geçmişten Günümüze Türk  Dili’nin Gelişimi

Geçmişten Günümüze Türk Dili’nin Gelişimi

Ege Üniversitesi Türkoloji Kulübü’nün düzenlediği “Geçmişten Günümüze Türk Dili’nin Gelişimi’’ konulu konferans Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansı, Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi   Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun verdi. Etkinliğe,  öğretim elemanı ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Konferansın açılışında Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek kısa bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür etti.
Türk dilinin sözlü ve yazılı dönemi hakkında bilgiler veren  Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun,  yazılı dönem eserleri olan Göktürk ve Uygur kitabelerini anlattı. İslamiyet sonrası oluşan yazılı Türk metinleriyle ilgili açıklamalar da yapan Prof. Dr. Ercilasun,   Uygurların farklı bir medeniyeti olduğunu ve çeşitli ürünler ortaya çıkardıklarından bahsetti. Daha sonra Türklerin İslamiyet’e geçişiyle beraber Karahanlılar dönemi ve bu dönemde yazılan Kutadgu Bilig, Atabetü’l-Hakayık, Divanü Lugati’-t-Türk üzerinde de durdu. 14.yy’dan sonra Türklerin yazı dili sahası olarak Kıpçak metinleri, Oğuz metinleri, Çağatay metinlerinin analizini yaptı.
Konferans sonunda Prof. Dr. Ercilasun’a Prof. Dr. Fazıl Gökçek tarafından  plaket sunuldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.