Gıda Mühendisi, halkın sağlık güvencesi

Gıda Mühendisi, halkın sağlık güvencesi

​Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Denetim Seferberliği" kapsamında Türkiye çapında 1 hafta boyunca gıda sektörünün tüm aşamalarında denetimler yapılacak. 

İzmir'de seferberliğin ilk gününde İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan tarafından yapılan açıklamada, İzmir'de 30 ilçede 330 kontrol görevlisi ile 2018 yılında 75 bin ve  2019 yılının ilk 11 ayında 45 bin işletmeye 66 bin denetim yapıldığı ortaya koyuldu. Ortalamaya vurulduğunda (elbetteki ilçe ilçe değişkenlik gösterecektir) 220 günde kontrol görevlisi başına 200 denetim düşmektedir. Her türlü zorluğa rağmen (gördükleri kötü muamele ve hatta şiddet başta olmak üzere sayılarının az olması ve iş yüklerinin fazla olması dahil) görevini büyük bir özveriyle yapan meslektaşlarımızı (kontrol görevlisi olan herkesi) kutluyoruz. Altını kalın çizgilerle yine çizerek söylüyoruz ki, 330 kontrol görevlisi ile 45 bin işletme, pazar yerleri ve okul kantinlerini hariç, denetlenemez. Bakanlık, denetimlerin daha etkin yapılabilmesi için derhal kadro açarak il ve ilçe müdürlüklerindeki Gıda Mühendisi sayısını arttırmalıdır. 
Ayrıca, yapılan açıklamada İstanbul'un aksine 3 konuya değinilmediği görülmektedir. 
1) Uygunsuz bulunan işletme sayısı 
2) Savcılığa suç duyurusunda bulunulan işletme sayısı 
3) Kesilen ceza miktarı
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu 3 konuyla ilgili de kamuoyunu bilgilendirmelidir. İlave olarak, alınan 2.500 numunenin kaçının olumsuz çıktığının ve Alo 174 Gıda Hattına yapılan 3.300 ihbar ve şikayete geri dönüş hızının ne olduğunun açıklanması da şeffaflık açısından önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki; halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir buçuk kez yapılan denetimle sağlanamaz. Bir kez daha yineliyoruz. Gıda Mühendisleri Sahaya, Güvenilir Gıdalar Sofraya. Çünkü Gıda Mühendisi Halkın Sağlık Güvencesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.