Gıda zehirlenmesini bu yöntemlerle engelleyin

Gıda zehirlenmesini bu yöntemlerle engelleyin

Mikrobiyolog ve Silestone Enstitüsü Teknik Sözcüsü Maite Pelayo, gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için uygulanması gerekenleri anlattı. 

Yaz aylarıyla birlikte artan gıda zehirlenmeleri, kimi zaman zararsız küçük belirtilerle kendini belli etse de bazen hayati risk taşıyan boyutlara ulaşabiliyor. Mikrobiyolog ve dünyanın en büyük kuvars yüzey üreticisi Cosentino’nun mimari yüzey endüstrisinde devrim yaratan markası Silestone’nun Enstitüsü Teknik Sözcüsü Maite Pelayo, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yollarını açıklayarak, gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlattı. 

Zehirlenmelere karşı hijyen kurallarına uyun 

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en iyi yolunun hijyen kurallarına uymak olduğunu belirten Pelayo, “Gıda zehirlenmeleri iki şekilde gelişmektedir. Bunlardan ilki, gıdada doğal olarak bulunan ya da yapay olarak eklenen veya tüketmeden önce gıdada gelişen mikroorganizmaların ürettiği toksin içeren gıdaları tüketmek. Bir diğeri de patojenik mikroorganizmaların bulaştığı gıdaları tüketmek” dedi. 

“Yaz aylarında gıdaları soğuk tutun”

Besinleri sıcaktan korumanın gıda zehirlenmelerine karşı iyi bir önlem olduğunu sözlerine ekleyen Pelayo, “Yaz aylarında gıdaları soğuk tutmak gerekmektedir. Soğutma bakteriyel büyümeyi yavaşlatır, donma ise tümüyle durdurur. İmkanınız varsa gıdaları pastörize edin, kullanacağınız mutfak eşyalarını da sterilize edin. 70 derecenin üstünde uygulanacak ısıl işlem gıdalarda ve eşyaların üzerinde bulunan mikroorganizmalardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca gıdaları hazırladıktan sonra en kısa sürede tüketin” dedi.

Pelayo, çapraz bulaşmanın da gıda zehirlenmelerinde son derece önemli rol oynadığını söyleyerek, mutfakta çapraz bulaşmanın önüne geçmek için alınması gereken tedbirleri paylaştı.  

Pelayo’nun önerileri: 

⦁    Pişmiş veya yenmeye hazır yiyecekleri buzdolabının üst rafına yerleştirin. Damlatma ihtimali olan et ve balık gibi çiğ yiyecekleri alt raflara koyun.
⦁    Olası temastan kaçınmak için yiyecekleri hermetik kaplarda saklayın. 
⦁    Çiğ ve pişmiş yiyecekler arası geçiş yaparken ellerinizi düzenli olarak yıkayın. 
⦁    Çiğ ve pişmiş yiyecekler için ayrı mutfak aleti kullanın. 
⦁    Mikser ve kıyma makinesi gibi cihazları et ve balık gibi farklı yiyecek türleri için kullanacağınız zaman temizleyin.
⦁    Omlet servis ederken yumurtayı çırptığınız tabağı kullanmayın. 
⦁    Farklı yiyecek türleri üzerinde çalışacağınız zaman kesme tahtasını deterjan ve sıcak su ile iyice temizleyin. Mutfak tezgahında da aynı kuralı uygulayın.
⦁    Kullandığınız mutfak bezlerini sık sık değiştirin. Farklı yiyecek türleri için farklı bezler, mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu kullanın.
⦁    Sebze, et, balık, peynir gibi farklı malzemelerden yapacağınız salataları son anda birleştirin ve tüketene kadar buzdolabında saklayın.
⦁    Mutfakta farklı gıdaların, alışverişten yerleştirilmesine ve tüketimine kadar tüm aşamaları birbirini etkilemeyecek şekilde koordine edin. 
⦁    Yüzeyleri, mutfak aletlerini ve diğer malzemeleri düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.