Göz muayenesine diye gitti, kalp ameliyatı oldu

Göz muayenesine diye gitti, kalp ameliyatı oldu

KARİKATÜR GİBİ AMELİYAT

Ergün Gündüz, ünlü Gırgır Mizah dergisinin efsane karikatüristlerinden… Kendisi gerçekten Türk mizahına adını altın harflerle yazdırmış efsanevi bir çizer. Aynı zamanda başarılı bir ressam ve halen üniversitelerde ders vermeye devam ediyor. Özellikle Hasan Kaçan ile ortaklaşa çalışmaları halen çoğu kişinin hafızalarında tazeliğini korumakta.

Ergün Gündüz, Şişli Kolan Hastanesi’ne basit bir göz sorunu için gitti. Basit bir göz ameliyatı geçireceğini sanıyordu. İsterseniz, bundan sonrasını Şişli Kolan Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergun Demirsoy‘dan dinleyelim:

“Ergün bey aslında hastanemize basit bir göz ameliyatı için başvurdu. Aynı zamanda Tip 1 diabet’i olan ve ameliyat öncesi yapılan rutin tetkiklerde kalp rahatsızlığından şüphelenilmesi üzerine yapılan anjiyografide, kalbi besleyen koroner damarlarda ciddi darlıklar olduğu tespit edildi.
Kendisine yapılan başarılı bir Koroner Bypass ameliyatı sonucunda 4 adet kalp damarı değiştirildi. Ameliyat sonrası süreçte hiçbir sorunu olmayan Ergün Gündüz, eskisinden çok daha sağlıklı olarak çizimlerine devam edecektir.”

Tip 1 Diyabet Nedir?

Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glikoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır.

Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.

Tip 1 diyabet pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar.

Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10’unu tip 1 diyabet vakaları oluştumaktadır.

Çocukluk çağında tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42’sinde diyabet gelişmektedir. Tip 1 diyabet genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.