Gürer: Bal’da hileye ağır yaptırımlar getirilmeli!

Gürer: Bal’da hileye ağır yaptırımlar getirilmeli!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘ülkemizde bal üretimine ve arıcılıkla ilgili yaşanan sorunlara ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Bakan Pakdemirli, ülkemizde yaklaşık 8 milyon arı kolonisi ve 81 bin arıcılık işletmesinin mevcut olduğunu belirtti.

2018 yılında bal üretim miktarının 108 bin ton olduğunu açıklayan Pakdemirli, ülkemizde kovan başı bal veriminin 13-14 kg olduğunu, arıcılık faaliyeti ileri düzey olan illerde ise bu verimin daha yüksek olduğunu, kovan başı verim bakımından en yüksek olan ilin ise 29 kg ile Ordu olduğunu ifade etti.

“36 İŞLETMEYE CEZA!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in denetimler sonucu olumsuzluk tesbit edilen işletmelere verilen cezalara ilişkin verdiği yanıtta Bakan Pakdemirli, denetimler sonucunda olumsuzluk tespit edilen 11 işletme hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu, 2018 ve 2019 yıllarında Alo 174 gıda hattına bal ürünü ile ilgili olarak gelen toplam şikâyet sayısının ise 443 olup, 36 sına idari işlem uygulandığını açıkladı.

 “ARI IRKLARIMIZ NEDEN VERİMSİZ?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin koloni ve toplam bal üretimi bakımından arıcılıkta söz sahibi olduğunu ifade ettiği önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Koloni başına bal verimi ve bal ihracatı bakımından aynı performansı sergileyememesinin nedenleri nelerdir? 2018-2019 yıllarında satış noktalarında bal denetimi yapılmış mıdır? 2018 ve 2019 yıllarında bal satış noktalarına yapılan denetimlerde tağşiş ürüne rastlanmış mıdır? 2018 ve 2019 yıllarında bal satış noktalarında sağlanan denetim sayısı ve tespit edilen tağşiş ürünleri satan noktalara uygulanan cezai yaptırım miktarı ne kadardır? Alo gıda hattına 2018 ve 2019 yıllarında Bal ile ilgili gelen şikâyet sayısı ne kadardır? Alo gıda hattına gelen şikâyetler içinde haklı bulunan sayısı ne kadardır? Ülkemizde arıcılıkla ilgili eğitim ve araştırma eksikliğinden söz edilebilir mi? Arı ırklarının verimsizliğinin sebepleri nelerdir? Doğal ortamın kirlenmesi arıcılık üzerinde etkileri incelenmekte midir? Göçer arıcılıkla ilgili sorunların çözümü için çalışmalar yapılmakta mıdır?”

“BAKANDAN SORULARA ÖRTÜLÜ YANIT..”

Sahte bal konusunda denetimlerin artırılması için Bakanlığa çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde bal üretimi önemli bir gelir kapısıdır. Kalitenin artırılması demek dünya pazarında varlığımızın artması demektir. Kaliteli ve verimli bal için teşvik ve destek artırılmalıdır. Sahte Bal konusu ise hassasiyetle ele alınmalıdır. Bu konuda taviz verilmemelidir. Bakanın verdiği bilgiler önemlidir ancak bal ile ilgili yurttaşın kaygı duymadan tüketim yapabilmesi ve ihracat olanağı için verim kadar kalite önemlidir” ifadelerini kullandı..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde yaklaşık 8 milyon arı kolonisi ve 81 bin arıcılık işletmesinin mevcut olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli şu bilgileri kaydetti:

“TÜİK verilerine göre 2018 yılı bal üretim miktarı 108 bin tondur. Bu üretim rakamına göre ülkemizde ortalama kovan başı bal verimimiz 13-14 kg civarındadır. Arıcılık faaliyeti ileri düzeyde olan illerimizde kovan başına bal verimine bakıldığında, Ordu İlinde 29 kg, Adana İlinde 23 kg ve Çanakkale İlinde 21 kg olarak gerçekleşmektedir.

Ayrıca, arıcılıkta üretim mevsim şartlarına bağlı olduğundan üretim miktarları ve bal ihracatında inişler ve çıkışlar olmakla birlikte son yıllarda bal ihracatımızda düzenli bir artış yaşanmaktadır.

2018 ve 2019 yıllarında bal ürünü üretim, depolama, satış, yapan işletmelere gerekli denetimler gerçekleştirilmiş olup, bu denetimlerde olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari işlem uygulanmış, 11 işletme hakkında ise 5996 sayılı Kanuna göre Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur.

2018 ve 2019 yıllarında Alo 174 gıda hattına bal ürünü ile ilgili olarak gelen toplam şikâyet sayısı 443 olup, 36 sına idari işlem uygulanmıştır.

Ülkemiz arıcılığının sorunlarına çözüm bulunması, koordinasyonun sağlanması amacıyla arıcılara Bakanlığımız teknik personellerinin katkılarıyla Milli Eğitim Bakanlığınca eğitim verilmektedir. Arıcılık sektörünün her kademesinde görev yapan teknik personelimizin hizmet içi eğitim programları her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.

Ayrıca, arıcıların bilgi ve becerisini artırmak amacıyla Bakanlığımızca da Ana Arı Yetiştiriciliği konusunda eğitim verilerek arıcılar sertifikalandırılmaktadır.

Ülkemiz de yüzyıllardır bölgesine adapte olmuş arı ırklarının (Apis Mellifera Anatoliaca, Caucasica, Syriaca, Carnica ve Meda) yanı sıra Muğla, Yığılca vb. arı eko tipleri mevcuttur. Bölgesine uyumlu ırk ve eko tiplerimiz koruma altına alınarak Muğla, Ankara, Çorum, Kırklareli, Düzce, Artvin, Hatay İllerinde Bakanlığımız ve arıcı birlikleri işbirliğinde yürütülen projeler ile verimi yüksek damızlık ana arı üretimleri devam etmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.