Gürer, "Çiftçi elektrik faturası ödeyemezse hasata kadar elektriği kesilmesin"

Gürer, "Çiftçi elektrik faturası ödeyemezse hasata kadar elektriği kesilmesin"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçlarını, Meclis Araştırma Önergesiyle yeniden güdeme taşıdı.

Gürer, başta tarımsal sulama olmak üzere seralarda ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomasyon, hayvansal üretimde elektrik enerjisi kullandığına dikkat çekti.

2 YIL İÇİNDE YÜZDE 108,2 ZAM

Tarımsal sulamada üreticilerin sürekli artış gösteren elektrik fiyatlarından mağduriyet yaşadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışlarının yüzde 108,2’ye alıştığını anımsattı.

ELEKTRİK ŞİRKETİNİN ALACAĞI DEVLET ELİYLE TAHSİL EDİLİYOR

Üreticilere ödenen desteklemelerin borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktırıldığını, bu şekilde şirketlerin alacağının devlet eliyle tahsil edildiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini kaydetti.

BORÇSUZ ÇİFTÇİDEN YÜKSEK MİKTARDA TEMİNAT İSTENİYOR

Üreticilerin aradıkları zaman elektrik dağıtım şirketlerinde muhatap bulmakta güçlük çektiği gibi, ödemelerde en ufak bir aksama olması halinde elektriklerinin anında kesildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Elektrik aboneliği olan üreticilerimizin elektrik dağıtım şirketine borcu bulunmadığı halde şirket tarafından bir yıl önceki tüketim miktarları dikkate alınarak üreticilerimizden yüksek miktarlarda teminat istenmesi de karşılaşılan sorunlardan biridir” dedi.

FATURALAR HER AY DEĞİL, YILDA BİR YA DA İKİ KEZ TAHSİL EDİLMELİ

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, “Aylık fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemeleri mümkün değildir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılmalıdır.

Üreticilerimiz haliyle elektrik dağıtım şirketleri ile muhatap olmaktadır. Üreticilerimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak elektrik dağıtım şirketleri tarafından gerekli kolaylık sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.