Gürer, "tarım topraklarımızı koruyalım"

Gürer, "tarım topraklarımızı koruyalım"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karantinalı patates tarlalarını Meclis gündemine taşıdı .

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 25 ildeki belirli alanlarda patates ekiminin yasaklanmasına neden olan ‘Patates Siğili’ hastalığıyla ortaya çıkan sorunları, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Hastalık nedeniyle karantina altına alının alanların ıslahı ve bu bölgelerde alternatif ürün teşviki yapılıp yapılmayacağını soran Gürer, toplulaştırma nedeniyle hastalık olmamasına rağmen bazı alanların karantinalı bölgeye dönüştürüldüğünü, hastalıklı olan alanların ise yasaksız hale getirildiğini de belirterek, bu sorunla ilgili de bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 25 ilde, patates siğili hastalığıyla ortaya çıkan sorunlar ve bu konuda üreticilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

KARANTİNALİ TARLALARDA ALTERNATİF ÜRÜN TALEBİ

Patates üretimi yapılan ve patates siğili hastalığı nedeniyle karantina altına alınan bölgelerde ciddi sorunların yaşandığına dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorularına yanıt istedi: 

“Karantina altına alman bu arazilerin ıslahı ve alternatif ürün üretiminin teşvik edilmesi için yemeklik dane baklagil üretiminin Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile sözleşmeli ve satış serbesti bir şekilde desteklenerek bu alanlarda ekilmesi; ekonomiye katkı sağlayacağı gibi tarımsal işsizliği de azaltacaktır, Bu yönde yapılması planlanan bir çalışma var mıdır?

Ayrıca ilimizde uygulanan arazi toplulaştırması nedeniyle bazı tarlalar karantina bölgesinde olmamasına rağmen patates tarımına yasaklı veya karantina bölgesine dönüşmüştür. Karantina kapsamındaki tarlalar ise yasaksız hale gelmiştir. İlimizdeki karantina altındaki tarım arazilerinin incelenmesi ve gerekli analizlerin yapılarak yeniden düzenlenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?”

ÖNLEM ŞART

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer” ülkemizde  ithal gübre, tohum ve ilaçlar  ile  farklı sorunlar oluştu. Bu bağlamda patates tohumu ile bulaşık olarak yayılan patates siğili ile topraklar ekilemez hale geldi. Karantina bölgesi ilan edilen alanlarda yıllarca patates ekilemiyor. Bu sorun giderek artıyor. Patates konusunda ekim alanları daralıyor. Toprakta zarar görüyor. Alternatif ürün konusunda gereken çalışmalarda yeterli değil. Teknik ve bilgiye dayalı tarım toprakları korunmalıdır. Tarım alanlarında toprak farklı etkilerle yok edilirken birde hastalık bulaşıkları ile topraklarımızı kullanamaz duruma gelmemesi için önlemler alınmalıdır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.