Gürer'den sert çıkış: "Haksız kazançtan ne zaman vazgeçeceksiniz?"

Gürer'den sert çıkış: "Haksız kazançtan ne zaman vazgeçeceksiniz?"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2020 Plan ve Bütçe Komisyon görüşmelerinde arzı tartışma yarattı. 

Gürer: “Sayıştay geçmiş KİT Komisyon raporlarında 0-2000 TL/Mwh saat aralığının yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiği yönünde önerisi bulunduğunu ve bu aralığın haksız kazanç yolunu araladığını ifade etmişti..”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmada ve Bakan’a yönelttiği sorularda, doğalgazla enerji  üreten şirketlerin gün içi arz fiyat aralığına dikkat çekti. Gürer, “Doğalgazla enerji üreten özel şirketler için gün içi arz fiyatı sıfır ile 2 bin lira/megavat arasında değişmektedir. Mevsim etkisiyle soğuk havada kar yağdığında fiyat fırlamaktadır. Geçen yıl sıfır ile 500 lira/megavat saat arası düşürmüştünüz. Dört ay sonra tekrar 2 bin lira/Mwh neden taşıdınız? Bu haksız ve aşırı fiyat uygulaması neden sürdürülmektedir? Bu konuda bir düzenleme düşünmekte misiniz?” Diye sordu.

“FİYAT ARALIĞI, GÜRER VE BAKAN ARASINDA TARTIŞMAYA NEDEN OLDU”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:  Teklif varsa bu tekliflerini atıyorlar. Yani klasik aslında, yapılan iş arzla talebin kesiştiği yerde fiyatın oluşmasını sağlamak.

Ömer Fethi Gürer: Kar yağınca iş değişiyor.

"Tabii, yani her saat için yarışıyorlar. Yaklaşık katılımcı sayımız herhâlde 1.200 civarında bir katılımcı var. Tabii, o gün santrali uygun olan, elverişli olanlar bu tekliflerini veriyor, bakımda, arızada olanlar vermiyor ama her gün bu eşleşme oluyor. Şimdi, bu eşleşmeyi belki biraz anlatmakta fayda var çünkü arz-talebin nerede kesiştiği, fiyatın nasıl oluştuğuyla ilgili bir örnek gün aldık. Aslında bunlar EPİAŞ’ın bültenlerinde de günlük aynı bizim Borsa İstanbul’da olduğu gibi ilan ediliyor yani toptan satış fiyatları elektrik fiyatlarını burada görebiliyorsunuz. Şu anda 4 Kasım 2019 için gün öncesi piyasasına gelen tekliflerin yakıt tiplerine göre dağılımı.

Şimdi, saat itibarıyla günlük yirmi dört saati böldüğümüzde, yani aslında bir gün önceden gelen talepleri görüyorsunuz, atılan teklifler var. Bakın, talebin üstünde gerçekleşen tekliflere bakıyoruz, şurası için söyleyeyim, orada da PTF fiyatı var, aşağı yukarı bu fiyat o saatlerde, ilk saat için söylüyorum, 200 liranın altında yani 20 kuruş kilovat saatten bir fiyatı oluşmuş.

Bakın, gece dörtte talep çok fazla yok ama üretmek zorunda olan bazı santraller de var özellikle kömür yani bu gaz santrali gibi değil, “Hemen frenden ayağı çektim, santral sustu.” diyemiyoruz, o saatte birkaç kuruşa kadar inen bir fiyat var. Tam tersine talebin yüksek olduğu saatlerde de fiyatların 300 liralara kadar yani 30 kuruş civarına yükseldiği fiyatlar da var" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.