Hayatımıza yeni giren bir dans: "Tutting"

Hayatımıza yeni giren bir dans: "Tutting"

Tutting dansı yeni yeni hayatımıza giriyor. Türkiye'de ilk temsilcisinden de aldığımız bilgilerle bu sanatı sizlerle paylaşıyoruz.

Tutting; parmakların, ellerin ve kolların ön planda olduğu vücudun geometrik konumlar ve hareketler yaratma kabiliyetinden yararlanılarak müzikal ritim ile çağdaş soyut yorumlayıcı dans stiline verilen isimdir.

Bir sanatı tam anlamıyla icra edebilmek için felsefesini anlamak gerek ve bu işe tarihine değinerek başlamak en doğru adım olacaktır.

Ünlü bir sokak dansı formunun ilham kaynağı; Tutankhamun'tur. Tutankhamun, eski Mısır firavunu, modern çağın en önemli arkeolojik buluntusudur. Ve Efsanevi kral, eski Mısır'daki sanat eserlerinde bulunan tuhaf hareketlere ve pozlara dayanan “Tutting”e ilham verdi. Tutting, 80lerde funk tarzlarının yükselmesiyle dans dünyasına yerleşmeye başladı. Dansçılar Popping rutinlerini gerçekleştirirken Tutting pozları kullanmaya başladılar. Yıllar geçtikçe dansçılar bu tekniği daha minyatür hale getirmiş, kullandıkları büyük açılardan küçük açılara ve parmaklara kadar indirgemiştir ve böylece Tutting, Popping'den bağımsızlığını kazanıp kendi orijinal dans stili haline gelmişti.

grtfhj.png

Geçmişi hakkında biraz da olsa bilgi edindik. Peki ya popüler kültüre nasıl kendini tanıttı bu dans sanatı? Biraz onu inceleyelim.

Tarz olarak Tutting, Popping ile olan yakın ilişkilerini sürdürmesine rağmen, o zamandan beri çok daha geniş bir pozisyon ve hareket yelpazesinden faydalanmak için evrimleşmiştir. Pozların veya tutuşların boyutu artık büyük beden tutuşlarından karmaşık parmak tutuşlarına kadar değişir. Pozlar arasındaki geçişler daha ayrıntılı ve anlamlı hale gelmiştir. Dahası, belli başlı Tutting dalları şu şekilde ortaya çıkmıştır:

Arm Tutting/Body Angles: Bu genel olarak omuzdan ele kadar olan kol kısmının kullanımıyla yapılan dikdörtgen ve kare şekillerinin çokça görüldüğü stildir.

Finger Tutting: Adından da anlaşılacağı üzere sadece parmakların kullanıldığı Tuttingin en detaylı, en hipnotize edici ve çalışması en zor gözüken kısmıdır.

Bone Breaking: Genellikle doğuştan bazı kemiklerini anormal yönlere oynatabilenlerin yatkın olduğu türdür, normalde yapamayacağınız hareketleri kemikleri neredeyse yerinden çıkarıp takarak yapabilmeniz ile oluşur. Genellikle en acı verici Tutting türü bu olduğu için pek tercih edilmez.

Face Tutting: Finger Tutting açılarının surata uyarlanmasıdır. Oldukça kompleks bir türdür ve 2013'te Finger Circus üyesi CTut tarafından yaratılmıştır

Gloving: Parmakların ucunda ışıklar yanan eldivenleri takarak ve genellikle finger tuttingteki “digit” tekniği kullanılarak yapılan Tutting stilidir.

Tutting dansı ilk olarak 2011’de JayFunk isimli Tutting dansçısının Samsung Galaxy S2 televizyon reklamında oynamasıyla popüler olmuştur. Bu reklamdan sonra dünya çapında birçok insan JayFunk’tan esinlenmiş ve Tutting'e başlamıştır. Dünyanın en ünlü Tutting grubu 2013’te kurulan FingerCircus’tur. Crewun beş üyesinin beşi de Tuttingin ayrı dallarında uzmanlaşmış ve onların üzerinde performanslarını sergilemektedirler.

Tutting stili yurt dışında birçok reklamda hatta film ve dizilerde bile kullanılmaya devam etmektedir. Örneğin Doctor Strange filmindeki ve Magicians dizisindeki büyülerdeki el hareketlerini kurgulamak için profesyonel Tutting sanatçıları kullanılmıştır.

Ülkemizde ise Tutting dansının ilk temsilcisi Kaya Güzel’dir. Kendisi 2012 yılına kadar popping/animation üzerinde çalışırken 2012’den sonra ana stilini tutting olarak değiştirmiş ve günümüze kadar üzerinde çalışmıştır. 2014 yıllarında bu dans türünü öğretmeye insanlara yaymaya çalıştığı bir youtube kanalı açmıştır. 2015’te ise Yetenek Sizsiniz'e katılıp Türkiye’de Tutting dansının ilk sahne performansını vermiş ve bu dans türünün ülkemizde yayılması ve bilinmesi için muhtemelen en büyük adımı atmıştır. 2016 yılında eğitim öğretime başladığı Ege Üniversitesinde Tutting gösterileri ve şovları yapmaya başlamıştır ve etkinliklerin aranan parmakları olmuştur. Kendisi de JayFunk isimli tutting sanatçısından bu dansın temellerini öğrendiği ve onu sayesinde buralara geldiğini düşündüğü için kendine KayFunk ismini vermiştir.

sdgds.png

www.instagram.com/kayaguzel

www.youtube.com/kayfunki

https://www.facebook.com/kayaguzelkayfunk/  

Haber: Aybüke Akınalan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.