HAYTAP, ölüme terk edilen köpekler için harekete geçti!

HAYTAP, ölüme terk edilen köpekler için harekete geçti!

 Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Tokat'ın zile ilçesinde ölüme terk edilen köpekler için dilekçe verdi.

Hayvanların zor şartlar altında olduğunu dile getiren Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, "Biz  Hayvan Hakları Federasyonu olarak hayvanların ölüme terk edilmesini kabul edemeyiz. Bunlar can nasıl kıyıyorlar bunlara" dedi.

zile--k.jpg

Tokat Valiliği, Tokat Orman Tarım Müdürlüğü, Zile Kaymakamlığı ve Zile Belediyesi'ne verilen dilekçede şunlar belirtildi;

"Sayın Ozan Balcı dikkatine,

Hayvan Koruma Kanunu,2004 senesinde 5199 sayılı kanunla kabul edilmiş, kanunun 7. maddesi ne gore Belediyelere ayni çöp toplamak gibi kısırlaştırma ve rehabilitasyon görevi verilmiştir.

10 senedir çoğu belediyelerin  görev yapılmadığını gören İçişleri Bakanlığı 27.4.2014 senesınde 81 il Valililğe ekteki genelgeyi gönderip,acil eylem planı yapılmasını istedi. Ancak bu genelgede sonucunda da hala Tokat ilçelerinde etkili kısırlaştırma yerine ilçe dışına terk etme çözüm olarak yapılmaktadır.

Zile Belediyesi,sadece erkek bırkaç köpek kısırlaştırmış, gönüllüler ücretli olarak dişileri kısırlaştırmaya çalıştığı halde Belediye Cımer yanıtlarında sankı hepsini kendi yapıyormuş gibi cevap vermiştir. 

Orman Tarım Bakanlığımız her kısırlaştırma için ücret, bakımevi için %40 ödenek verdiği halde Belediyeler bunu yapmamaktadır. Üstelik 2012 de çıkan genelgeye göre sahipli, sahipsız her hayvanın kuduza karşı aşılanma zorunluğu vardır. İlde kuduz çıkması halinde bütün sorumluluk bunu denetlemeyen mahalli idarelerdedir..

1583780655738blob.jpg

Zile Beledıyesı ilçedeki tüm köpekleri sıkayet üzerine 35 km. uzaktaki beslenme olanağı olmayan ınsaat alanına atmaktadır..17.7.2019 tarıhlı kısırlaşan 8082 küpe nolu köpeği 11.3.2020 de bu alanda bakan kısıler bulmustur.Tabı daha bır cok kopek daha önce bakımevındeyken bırden bıre hepsı kısırlaştırılmadan bu alana atılmıstır..

10.3.2020 tarıhlı Tokat basında cıkan vıdeolu haber ilişikte bulunmaktadır. Lıng acıldıgında o canların 5199 kanun dışı ve vıcdanları yaralayacı bır şekılde atıldıgını görmenız mumkundur..

Sonuç olarak:

-Tokat ilçeleridekı tüm belediyelerin 16 senedir hala yapmadıkları kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezlerinin yapılması için acil eylem planı uygulanmasını,

-Zile Beledıyesinin mechule attığı köpeklerin şahitlerinin de ifadelerini alınarak her köpek başna 5199 sayılı kanun 14.madde gereğince idarı ceza kesilmesini

-Görev aksaması halinde aşağıda Nevşehir Valiliği örneğinde görüldüğü üzere uyarılması veya yagılanmasını,

-Camilerde "hayvan sevgisi ve hakları için hutbeler okutulmasını,

-Bilbordlara hayvanlarla ilgili biliçlendirici görseller konulmasını,

-İl ve İlce Orman Tarım mudurluklerinin kuduz mücadelesi için aşılama kampanyasına başlamasını,

-Hayvanlarla ilgilenen gönüllülerle işbirliği halde çalışılması ve Yerel Hayvan Gönüllü kursu açılmasını, rica eder, dilekçemize 4982 ve 3071 sayılı kanun gereğince yanıt verilmesi saygılarımızla arz ederiz..

zile-4-k.jpgzile-6-k.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum