Huawei ABD sorunu çözülüyor mu?

Huawei ABD sorunu çözülüyor mu?

Huawei ABD sorunu yüzünden Çin ile zorlaşan ticaret, ABD’li teknoloji şirketlerini de rahatsız etmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Corona virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte Çin’de birçok teknoloji şirketi yapacağı etkinlikleri ertelemek zorunda kalmıştı. Bu durumdan dolayı Huawei’nin yeni geliştirdiklerini paylaşacağı Huawei Developer Conference da 27 Mart’a ertelendi. Bugünlerde ise ABD ve Huawei arasındaki ticari ilişkinin düzene sokulacağı konuşuluyor.

Birçok ABD tedarikçisinin, Huawei’ye bazı önemli elektronik bileşenleri göndermeye devam etmek için kurallar üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. İsviçre, Davos‘taki Dünya Ekonomik Forumu‘nda yaptığı bir röportajda ABD Ticaret Bakanı Ross, “Çin ile ABD arasındaki ticareti geliştirecek ve gerekli tedarik sürecinin işlemesini sağlayacak kısa vadede ortaya çıkacak çalışmalar var.” dedi. Ticaret Bakanlığı sözcüsü de bu konu hakkında kurulacak departman hazır olduğunda bir duyuru yapacağını söyledi.

Ross, ABD‘nin nihai hedefinin Huawei’yi tüm Amerikan teknolojisinden kesmek değil, bunun yerine ulusal güvenliği korumak olduğunu söyledi. Huawei ile olan kısıtlamaların Çin ile yapılan ticaret anlaşmasının birinci aşamasında müzakere edilmediğini de sözlerine ekledi.

Huawei tarafında durumlar ise oldukça olumsuz ilerliyor. Huawei’nin en büyük ürünlerinden bazılarını üretmeye devam etme yeteneğini ABD’li şirketler arasındaki ticaret tehlikeye atıyor. Bu durumun ardından Çinli yetkililer de ülkenin en büyük teknoloji şirketini desteklemeyi bırakan işletmelere misilleme tehdidinde bulundu.

Sürecin kısa süre içerisinde ABD tarafından biraz daha olumlu ilerletilerek, sonuca ulaştırılması bekleniyor. ABD’nin bu konudaki ağır yaptırımlarını kısa sürede hafifleterek, ticaretin devam ettirilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.