IBM batarya teknolojisiyle pil derdi bitiyor!

IBM batarya teknolojisiyle pil derdi bitiyor!

Sony, 1991 yılın son kullanıcı için lityum-iyon pillerinin yetersiz kalmasından sonra, yeni IBM batarya teknolojisi ile birlikte pil derdine son verilmesi planlanıyor.

Yeni geliştirilen piller ile patlama riski azaltılırken, sıcaklık sorunlarının da tarihe karışması planlanıyor. Ayrıca yeni piller, daha kısa sürede çok daha hızlı bir şekilde şarj oluyor. IBM’in geliştirdiği 800 Wh/L kapasiteye sahip prototip batarya, 5 dakikada yüzde 80 doluma ulaşabiliyor. Ayrıca belirtilene göre yeni piller, lityum-iyon pillere kıyasla aynı hacimde daha yüksek kapasite sunuyor.

Yine IBM’in belirttiğine göre, yeni piller çok daha uzun döngü sürelerine sahip. Yıllar içerisinde, binlerce kez döngüye girseler bile ortalama olarak yüzde 80 pil ömrünün kaldığı söylendi.

Yeni pilin yapısı da sıvı elektrolit şeklinde. Pil için gereken üç temel malzeme de deniz suyunda bulunuyor. Bu sayede pil maliyeti düşerken, çevreye verilen zarar minimize ediliyor. IBM, yeni pilleri için Mercedes-Benz Ar-Ge, Sidus ve Central Glass gibi şirketlerle beraber çalıştığını belirtti.

IBM, yeni pillerinin iki yıl içerisinde elektronik cihazlarda kullanılabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.