İhmal ölüme zemin hazırlıyor

İhmal ölüme zemin hazırlıyor

DEÜ Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD) Başkanı Prof. Dr. Arif Çımrın, önlenebilir bir hastalık olan toz soluma hastalığı ülkemizde sık görülen meslek hastalıklarından olduğunu söyledi.

2013 yılından itibaren pnömokonyoz şüphesi ile DEÜ Meslek Hastalıkları Polikliniği’ne sevkedilen 201 olguya pnömokonyoz tanısı koyduklarını ve iş yerlerinde hala toz hastalığına yol açan maruziyetlerin devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Çımrın, “Pnömokonyoz, mesleksel ve çevresel ortamda solunan tozun akciğerlerde birikmesi ile akciğerde ortaya çıkan bozukluktur. Tamamen önlenebilir olmasına rağmen, maalesef günümüzde halen en sık görülen meslek hastalığıdır.

Türkiye’de, resmi istatistiklere göre pnömokonyoz açısından riskli iş kollarında yüzbinlerce kişi çalışmaktadır. Son dört yılda polikliniğimizde aldığımız veriler, işyerlerinde hala toz hastalığına yol açan tehlikeli durumların devam ettiğini göstermektedir ki, bu durum gelecekte birçok eve ateş düşebileceğine işaret etmektedir.  Çözüm yolu bellidir. Pnömokonyoza yol açan iş ortamındaki toz kontrol edilirse hastalık önlenebilir. Maske kullanmak tek başına çözüm değil” dedi.  


Prof. Dr. Çımrın, pnömokonyoz hastalığında DEÜ Meslek Hastalıkları Polikliniği’nde tanı alan 201 olgunun meslek gruplarına göre dağılımında en fazla oranın seramik üretiminde (54) olduğunu, ikinci sırada diş teknisyeni (53) bulunduğunu açıkladı. Bu sıralamanın, kaynakçı (16), maden (16), vitrifiye üretimi (13), kot kumlamacılık (11), taş kırma operatörü (10),  metal kumlama (8), metal döküm (6), cam-silah kumlama (5), kimyasal madde üretimi (3), sentetik mermer üretim-kesim (3) ve tuğla-çimento üretimi (3) şeklinde dağılım gösterdiğini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.