İKÇÜ KÜTÜPHANELERİNDEN FAYDALANANLARIN SAYISI ARTTI

İKÇÜ KÜTÜPHANELERİNDEN FAYDALANANLARIN SAYISI ARTTI

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Tokaç, kütüphanecilik hizmetlerinin her geçen gün geliştiğini dile getirdi.

Kütüphanecilik Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Rektör Prof.Dr.Tokaç, İKÇÜ Kütüphanelerinden faydalananların oranı 4 yılda yüzde 500 arttığını aktardı.

2013 yılında 52 bin ziyaretçisi olan İKÇÜ Merkez Kütüphanesi’nin, 2017 yılında 300 bin ziyaretçiye ulaştığını kaydeden Rektör Prof.Dr. Tokaç, “4 yılda ziyaretçi sayımız yüzde 500 oranında arttı. Elektronik dergi sayısı 16 bin ‘den 54 bine yükseldi. Kütüphanemize bağış yapılan kitap sayısı ise 11 bine ulaştı. Dijital kütüphane anlayışıyla oluşturduğumuz elektronik ve basılı eserlerden oluşan geniş bir arşivimizi zenginleştirmeye devam ediyoruz. Bilgi tarama, özel koleksiyonlar, süreli yayın salonu, fotokopi, okuma salonları, grup ve kişisel çalışma alanları, danışma kaynakları, görsel-işitsel birimi, danışma birimi ile kütüphanemiz; kullanıcı odaklı, teknolojik hizmet kalitesini benimseyerek, e-bilgi kaynakları yönünde hizmetlerini daha da geliştirecektir. “ dedi.

Bilgi birikimini gelecek nesle aktaracak kurumlar…

Dünyanın sayılı üniversitelerinin ve kurumlarının en önemli birimlerinin başında kütüphanelerin yer aldığını kaydeden Prof.Dr.Tokaç, ‘sözün uçtuğu, yazının kaldığı´ ilkesinden hareketle, kütüphaneciliğe verdikleri desteğin artarak devam edeceğini söyledi.  Prof.Dr. Tokaç, “Kütüphaneler sahip olduğumuz bilgi birikimini gelecek nesle aktaracak kurumlardır. İKÇÜ olarak bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Eskimeyen tek teknoloji olan kitabı, günümüz bilgi teknolojileri ile buluşturup; üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın hizmetine sunmaya gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kitap bağımlısı olalım”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye’nin, kitap okuma oranında, dünyada 86'ncı sırada olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Tokaç, bu oranın üst sıralara çıkartılmasında gençlere önemli görevler düştüğünü belirtti.

Rektör Prof.Dr. Tokaç “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçen yıl ki verilerine göre, Türkiye’de kitap okumaya kişi başına ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor. Bu noktada ebeveynler olarak bizlere önemli görevler düşmektedir. Çünkü bizler okumayan bireyler olursak, yeni gelen nesiller de kitap okumak yerine; televizyon izleyecek, internette zaman geçirecektir. Böylece internet bağımlısı olan sosyal yaşamdan kopuk, genel kültürünü geliştiremeyen bir nesil oluşacak. O yüzden internet bağımlısı değil, kitap bağımlısı olalım.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.