İklim Bilimci Tolunay: Acil önlem alınmalı

İklim Bilimci Tolunay: Acil önlem alınmalı

İklim Bilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye’nin giderek ısındığına dikkat çekerek, “Yağışların arttığı ve uzun kuraklık sonrasındaki yağışlar selleri arttırıyor. İklim değişiyor ve acil önlem alınmalı” dedi.

MEDYA EGE – 2023 yılı en sıcak yıl olarak tarihe geçti. Yapılan araştırmalara göre, 2023 yılı 1850-1900 ortalamasına göre 1,5 oC daha sıcak geçti.

gd887-owsaaowad.jpeg

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile, Türkiye’nin de giderek ısındığına dikkat çekerek ülkemizde bunun kuraklık ve aşırı yağışlar olarak etkisinin görüldüğüne dikkat çekti.

Prof. Dr. Tolunay, iklim krizi etkilerine karşı acil önlemler alınması gerektiğine bunun da ancak fosil yakıtlardan çıkışla mümkün olabileceğine işaret ederek şu açıklamayı yaptı; “Ülkemiz giderek ısınıyor. Bu ısınma bazı bölgelerde yağış azalması, bazı bölgelerde artışı şeklinde görülüyor. Yağışların arttığı ve uzun kuraklık sonrasındaki yağışlar selleri arttırıyor. Fırtınalar, orman yangınlarında da benzer durum var. İklim değişiyor ve acil önlem alınmalı. Alınacak önlemler de belli. Fosil yakıttan çıkış yol haritası oluşturulmalı ve bütün aşırı hava olaylarına karşı uyum çalışmalarına öncelik verilmeli.”

1.jpg

31 Mart Yerel Seçimlerine işaret eden Prof. Dr. Tolunay, açıklamasında son olarak “Yerel seçimler de çok önemli. İklim değişikliğiyle mücadele yerelden başlar çünkü” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.