İklim krizi artıyor!

İklim krizi artıyor!

Her geçen gün artan orman yangınları, şiddetli kuraklıklar, yıkıcı seller… Sadece insanları değil, yeryüzünde bulunan tüm canlıları zor durumda bırakan bu afetlerin yaşanmasının aslında bir nedeni var. O da karşı karşıya kaldığımız küresel iklim krizi.

Küresel ısınma çalışmalarına göre iklim krizine çözüm bulunamazsa önümüzdeki yıllar içinde dünya sıcaklık ortalamasının 1.1 ile 1.7 derece arasında artması bekleniyor. Bu da iklim krizinin geri dönülmesi oldukça zor bir yola girmesi ve dünyadaki yaşamı büyük oranda tehdit etmesi demektir.

İKLİM KRİZİ NEDİR?

İklim krizi; küresel ısınma, küresel iklim değişikliği ve bunların etkileriyle yakından ilgili olan bir terimdir. Bu terime göre yerküremizde yıllık ortalama sıcaklıklar yükseliyor, yani küresel ısınma gerçekleşiyor. Bunun sonucunda ise iklimde dengesizlikler meydana geliyor ve iklim değişikliği yaşanıyor. Nihayetinde dünya üzerinde bulunan tüm canlılar iklim kriziyle karşı karşıya kalıyor.

İklim değişikliği ile birlikte aşırı yağış sonucu yıkıcı seller görülebilir, yıllık yağış ortalaması düşük olan bölgelerde ciddi susuzluk ve kuraklık yaşanabilir. Ayrıca biyolojik çeşitlilik kaybının artması da sonuçlar arasında. Bu da tüm besin zincirini olumsuz etkiler.

iklim-krizi-nediriklim-krizi-icin-neler-yapilabilir.png

İKLİM KRİZİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

İklim değişikliğinin tek bir nedeni bulunmaz. Ancak yeryüzündeki ısının her geçen gün daha uzun süre burada kalmasına yol açan unsurların iklim krizini tetiklediğini söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedenlerinden biri de dünya yüzeyindeki karbondioksit, metan, ozon gibi sera gazlarının artması.

İklim değişikliği sorununu tetikleyen aktiviteleri şöyle sıralayabiliriz: Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların tüketimi, Ormansızlaşma, Büyükbaş hayvancılığın artması, ​​Çimento üretimi...

Bu aktiviteler sonucunda atmosfere sera gazları salınır. Bu da iklim krizini tetikler.

İklim değişikliğine dur demenin temelinde, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları bulunuyor. Tekrar kullanılabilir malzemeler, yenilenebilir enerji, ulaşımda elektrikli otomobil veya bisiklet kullanmak bunlardan sadece bazıları.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.