İklim raporu: Karbondioksit seviyeleri rekor kırdı

İklim raporu: Karbondioksit seviyeleri rekor kırdı

Açıklanan yeni bir ar aştırmaya göre, karbondioksit seviyeleri 2023’teki rekor artışını genişleterek endüstriyel çağın başlangıcından %50 daha yüksek bir seviyeye ulaştı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Scripps Enstitüsü, Hawaii’deki Mauna Loa Atmosferik Temel Gözlemevi’ndeki son verilerini paylaştı. Buna göre atmosferdeki karbondioksit oranı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 ppm arttı ve 424 ppm’e ulaştı.

NOAA’nın ortalama ölçümü 424 ppm çıktı. Bağımsız bir sicile sahip olan Scripps ise Mayıs ayında ortalama 423,78 ppm ölçüm yaptı ve yine bir önceki yıla göre 3 ppm artış gösterdi. Kuzey Yarımküre’de karbondioksitin zirve yaptığı ay olması nedeniyle ölçümler Mayıs ayında alınıyor.

Mauna Loa’daki istasyon, seviyenin 320 ppm’den az olduğu 1958’den beri atmosferdeki karbondioksiti ölçüyor. NOAA Yöneticisi Rick Spinrad’ın “insan faaliyetinin doğrudan bir sonucu” olarak adlandırdığı olayda istikrarlı bir artış yaşanıyor.

b726c8f4-b741-4417-b5ee-87bbdb2b9b5d-e1606224734910.jpeg

Yükseliş eğilimi, yükselişin bir grafikte nasıl gösterildiğine bağlı olarak Keeling Eğrisi olarak biliniyor ve adını Scripps için 1958’te ölçümler yapmaya başlayan David Keeling’den alıyor.

NOAA, 1974’te ölçümler konusunda Scripps ile işbirliği yapmaya başladı.

Scripps programı artık Keeling’in oğlu jeokimyacı Ralph Keeling tarafından yürütülüyor.

Keeling, NOAA açıklamasında, “Görmek istediğimiz şey, eğrinin düzleştiği ve hatta düştüğü. Çünkü şu anki ölçümler geleceğe dair olumlu mesajlar vermiyor. Emisyonları azaltmak için daha gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor” dedi.

NOAA, bu yılki ölçümlerin geçici bir bölgeden yapıldığını çünkü lav akışlarının Kasım 2022’de Mauna Loa gözlemevine erişimi engellediğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.