İklim Raporu: Sera gazı emisyonları endişe verici

İklim Raporu: Sera gazı emisyonları endişe verici

ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (Noaa) Raporuna göre, atmosferdeki karbondioksit, metan ve nitröz oksit seviyelerinde hızlı bir artış söz konusu.

Noaa'ya göre, küresel ısınmaya en önemli katkıda bulunan insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit (CO2), metan ve nitröz oksit atmosferik seviyeleri 2022 boyunca hızla artmaya devam etti.

Karbondioksit seviyeleri art arda 11. yılda milyonda iki parçadan (2 ppm’den) fazla arttı ki bu, 65 yıl önce izleme başladığından bu yana görülen en yüksek CO2 artışı. 2013’ten önce, bilim insanları arka arkaya üç yıl boyunca bu kadar yüksek CO2 artışı kaydetmemişti.

%50 DAHA YÜKSEK

2022’deki metan artışı, 2021 ve 2022’deki rekor büyümenin ardından kayıtların başladığı 1983’ten bu yana dördüncü en büyük artış oldu ve şu anda ortalama milyarda 1.912 parça (1.1912 ppb) seviyesinde bulunuyor. Metan, CO2’den daha az miktarda bulunan, ancak Dünya’nın atmosferini çok daha hızlı ısıtan güçlü bir seragazı ve bugün tüm seragazları tarafından tutulan ısının yaklaşık %25’inden sorumlu.

Atmosferdeki metan seviyeleri artık sanayi öncesi seviyelerin iki buçuk katından fazla. Petrol ve gaz sektörü, tıbbi komplikasyonlara ve yangınlara neden olan en büyük endüstriyel metan kaynağı durumunda.

Üçüncü en önemli insan kaynaklı seragazı olan nitröz oksit seviyeleri, geçen yılki 1,25 ppb’lik artışın ardından sanayi öncesi seviyelerden %24 daha yüksek.

Fosil yakıtla çalışan araçlar (arabalar, otobüsler, kamyonlar, tarım makineleri), insan sağlığına ve su kaynaklarına zararlı, önemli bir nitrous oksit kaynağı.

Ancak son yıllarda artan nitrous oksit seviyelerinin arkasındaki başlıca suçlular, sentetik gübreler ve endüstriyel tarımdan elde edilen hayvan gübresi.

Noaa yöneticisi Rick Spinrad, “Noaa bilim insanları tarafından 2022’de toplanan gözlemler, seragazı emisyonlarının endişe verici bir hızla artmaya devam ettiğini ve atmosferde binlerce yıl kalacağını gösteriyor. Şimdi seragazı kirliliğini ele alma ve insan kaynaklı emisyonları azaltma zamanı” dedi.

Bilim insanları onlarca yıldır feci sonuçlara karşı uyarıda bulunuyor, ancak fosil yakıt kullanımını ve diğer zararlı insan faaliyetlerini azaltmaya yönelik anlamlı iklim eylemi, büyük ölçüde petrol ve gaz, tarım, savunma ve otomobiller gibi endüstrilerin etkisiyle ertelendi veya engellendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.