İncelmek isterken sağlığınızı kaybetmeyin!

İncelmek isterken sağlığınızı kaybetmeyin!

Doç.Dr. Ümit Koç, Ebru Akel’in ‘Kendine İyi Bak' Programına konuk oldu.

Haber : Eylül Ayça Karakuş

Obezite tedavisinde son günlerde en yaygın yöntemlerden biri de mide botoksu. Mide botoksunu uygulayan ilk uzmanlardan Doç. Dr. Ümit Koç, mide botoksu hakkında merak edilenleri  Show TV ekranlarında  sevilerek izlenilen Ebru Akel'in Kendine İyi Bak programında anlattı.

“En güvenli uygulamayı Gastroenteroloji Cerrahı yapar.”

Obezite çağımızın en yaygın hastalığı. Tedavisi de bir o kadar meşakkatli. Ancak obeziteye çare ararken, sağlığı kaybetme riski de var.  

53330563_297313737627171_1085115206637453312_n.jpg

Gastroenteroloji Cerrahı Doç. Dr. Ümit Koç  uyarıyor:

“Obezitenin tedavisinde balon, mide botoksu gibi endoskopik tedaviler ile tüp mide, mide bypass gibi cerrahi teknikler var. Tedavi yöntemleri kişilerin kilo durumu, yaşı, beslenme alışkanlıkları göre seçilmeli. Bu işlemlerin hepsini yapabilen bir doktor ile tedavinin kişiye özel seçilmesi gerekiyor. Her tedavi her hastaya uygun değil. Gastroenteroloji cerrahları bu konuda en deneyimli doktorlardır.”

MİDE BOTOKSU NEDİR?

“Mide botoksu, endoskopi işlemi sırasında midenin en iç tabakasının altına özel bir iğne ile botulinium toksini içeren sıvı verilmesi ile midenin hareketlerini kısıtlayarak kilo vermeye yardım eden bir tekniktir. Botulinium, Clostridiyum Botulinium adı verilen bir bakteriden elde edilen ve kas sinir bileşkesini bloke ederek kas felcine neden olan bir maddedir. Tıpta uzun yıllardır kas kasılmaları ile seyreden birçok hastalıkta ve cilt altı kırışıklıkları azaltmak için güvenle kullanılır. Etkisi geçicidir. Yaklaşık 6 ay sonra tüm etkisi kaybolarak felç olan kaslar normal fonksiyonunu devam ettirir.”

İŞTAHINIZI KONTROL ALTINA ALIRSINIZ

“Mideye uygulanan botoks ile mide hareketleri geçici bir süre azalacağından, mide boşalımı normalinden daha uzun bir sürede olur. Bu sayede kişinin midesi geç boşalacağından daha geç acıkır ve yeme isteği azalarak porsiyonlarını küçültebilir. Farklı bir deyişle, iştahını daha kolay kontrol altına alır.”

53369470_392813307944022_7043606873492160512_n.jpg

KİMLER MİDE BOTOKSU YAPTIRABİLİR

“Mide botoksu, vücut kitle indeksi 28-33 arasında olan, diyet ve spor ile kilo vermeyi amaçlayan ve sağlıklı duygu durumu ile kilo verme iradesini koruyabilecek 18-65 yaş arası kişilerde kilo vermeyi kolaylaştırır. Mide botoksu öncesi yapılan endoskopide midede şiddetli gastrit, mide ülseri gibi tedavi edilmesi gereken hastalıklar varsa işlem ertelenmeli ve öncelikle bu hastalıkların tedavisi yapılmalıdır.”

MİDE BOTOKSU İLE KAÇ KİLO VERİLEBİLİR?

“Mide botoksu ile kilo vermek kişinin diyete uyumu, duygu durumunun uygunluğu ve yapılan egzersize bağlıdır. Kişi kilosunun yaklaşık %10-15’ini 6 aylık süre içerisinde verebilir.”

İKİ SAAT SONRA NORMAL YAŞAMA DÖNÜN

“Mide botoksu endoskopi işlemi sırasında sedasyon altında yapılan bir işlemdir. Hafif sedasyon altında yapıldığından işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. İşlemden iki saat sonra kişi normal hayatına devam edebilir.”

İLK İKİ GÜN SIVIYLA BESLENİN

“İlk 2 gün  beslenme sıvı olmalıdır. Daha sonra botoks uygulanan kişiye verilen diyet uygulanmalıdır. Bu diyetin ana amacı kaloriden düşük, yüksek proteinli dengeli beslenmedir. Yaklaşık 3. gün hastada iştahta azalma ortaya çıkar. Daha sonraki günlerde iştahtaki azalma ile birlikte porsiyonların küçülmesi ile etki devam eder. Mide botoksundan azami fayda sağlamak için iştah azalmasının başlaması ile porsiyonlar küçültülmeli, kalori miktarı azaltılmalı, yavaş ve düzenli yeme alışkanlığı oturtulmalıdır. Günlük düzenli egzersiz yapılmalıdır. Unutmayalım ki diyet ve egzersiz eklenmeden yapılan mide botoksu düşünülen etkiyi vermeyecektir. Mide botoksu kişiye 6 ay boyunca iştahını kontrol etmede yardım ederek diyetini daha iyi uygulama ve kilo aldıran kalorili ve  hızlı yemek yeme alışkanlığını terk etmesine yardımcı bir yöntemdir.

Mide botoksu hicbir zaman obezite cerrahisine alternatif bir işlem olarak görülmemelidir. mide botoksu hafif kilolu grupta olan kişilerin obezite grubuna girmeden daha aktif bir diyet programını uygulamasına yardımcı olarak geri dönüşümsüz kilo alımının önüne geçmekte ideal kiloda kalmak  için son istasyon olarak görülmelidir.

Doç. Dr. Ümit Koç İstinye Üniversitesi Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’de çalışmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.