İnternet haber sitelerine müjdeli haber geldi!

İnternet haber sitelerine müjdeli haber geldi!

Haber sitelerine İzmir Büyükşehir Belediyesi destek verecek.

Müjdeli haberi duyuran AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, bir süredir kabul edilmesi için çaba gösterdikleri kararın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Kasım’da yapılan toplantısında kabul edildiğini söyledi. Karara göre, belirli kriterleri yerine getiren haber sitelerine Büyükşehir Belediyesi destek verecek.

 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Belediye Meclisimizce almış ve alacak olduğumuz, doğrudan vatandaşın bilgisine hızla sunulması gereken karar ve faaliyetlerin internet siteleride bulunan basın kuruluşları üzerinden reklam ve tanıtımının yapılması ile sağlanabilir. Yasal altyapı anlamında;

1) Basın İlan Kurumu Reklam Yönetmeliği Kriterlerine uyan.

2) En az 3 personelle çalışan ve personellerden en az birinin basın sigortalı olması veya iletişim fakültesi mezunu olması veya meslekte en az 10 yıl çalışmış olması.

3) İzmir hudutları içinde bir ofisin olmsı ve İzmir özelinde yayın yapması.

4) En az bir haber ajansı aboneliği olması..

5) Aktif internet yayınında günlük olarak en az 20 haber ve videolu haberin internet sitesinde yayınlanması.

6) Yayınlanması istenilen konunun aylık basılı olması yanında internet sitelerinde de ilgili ay boyunca aktif olarak bulunması.

7) Müracaat etme ve istenilen evrakları belediyemiz ilgili birimlerine verme koşulu. Kriterleri sğlayan basın kuruluşları sahiplerine aylık olarak bahsi geçen tanıtımların yapılması koşulu ile bütçesinin hazırlanmasın yönelik Yazılı Önergenin, “ 5. Maddede yer alan 20 haberin yerel nitelikte olması” şeklindeki görüş doğrultusunda değişiklikle oy birliği ile kabul edilmiştir.”

izmir-in-gazetecileri-daha-ozgur-olacak.jpg

Gazetecilerin vicdan ve meslek etiği arasında kalmasından kurtulmaları için böyle bir önergeyi meclise sunduklarını söyleyen Çalışkan, önergenin kabulünden sonra gazetecilerin artık daha özgür olacağını söyledi. Kendisinin de bu meslekte yabancı biri olmadığını ifade eden Çalışkan, çağın değiştiğini, artık televizyonların yerine internet televizyonculuğunun, gazetelerin yerine internet medyasının yer aldığını vurguladı. Değişime direnmenin mümkün olmadığını, değişimden kaçılamayacağını kaydeden Çalışkan, ancak değişimi yönetecek kurallar koyacak şekilde hareket etmenin gerektiğine vurgu yaptı. Sundukları önergenin kabul edilmesi için çok çaba sarf ettiklerini kaydeden Çalışkan, nedenini şu şekilde açıkladı:

“İzmir’in merkezi sistem kamu yöneticileri atamayla gelir ve giderler ama belediye başkanları öyle değildir. Seçilir. Halkla iç içedir. Dolayısıyla bu görevde belediyeye düşer. Birinci aşamada belediyenin görevidir. Biz karara direnmeyen aksine destek olan, evet uzun çabalardan sonra destek olan Başkan Soyer’e de teşekkür ediyoruz. Dirense çıkmayabilirdi böyle bir karar. CHP Grubu meclis üyelerine de teşekkür ediyoruz. Ancak buradaki temel başarı Fatih Taştan’ındır. Bu dönem içerisinde de internet gazeteleri de projeye, önergeye sahip çıkmışlardır. Tamamı bu konuda destek olacak yazılar yazmışlardır. İnternet gazeteleri de kendi sorunlarına sahip çıktıkları için onlara da teşekkür ediyoruz.“

“AMACIMIZ, MERDİVEN ALTI GAZETECİLİK YAPANLARI ENGELLEMEK”

Bu önergeyi verirken amaçlarının, merdiven altı bu mesleği icraa edenleri, hiçbir şey yapmadan tetikçilik yapanları, insanlara küfür edenleri, hakaret edenleri, meslek etiğine uymayanları engellemek olduğuna dikkat çeken Çalışkan, bu şekilde yasal bir düzenleme çıktığı takdirde zaten bunların engelleneceğini söyledi.

“İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARINA EKMEK KAPISI OLACAK”

Çalışkan açıklamalarının devamında, kararın geçiş sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet basınına destek için belirleyeceği bütçeden vereceği paranın, İzmir’de okumuş İletişim Fakültesi mezunları, gazetecilik mesleği ile ilgili okulları bitirenlere bir ekmek kapısı olacağını önemle vurguladı. Çalışkan, “Artık İzmir’i terk edip, İstanbul’a gidip, Ankara’ya gidip gazetecilik yapmayacaklardır. İzmir’de kalacaklar ve İzmir’de çalışacaklar” diye konuştu.

Yeni yılın ilk bütçesiyle uygulanacağı tahmin edilen önergenin kabulü ile, artık Sarı Basın Kartı müracaatlarının da artacağını söyleyen Çalışkan, İzmir’de gazeteciliğin sivil toplum kuruluşlarının gelişeceğini ve buna bağlı olarak basının daha güçlü hale geleceğini belirtti. Basın Meslek Örgütleri’nin sayılarında da artış yaşanacağının müjdesini veren AK Parti’li Çalışkan, “Artık bu işi yapanlar, basın meslek örgütlerinde bir araya gelerek hem sivil toplum kuruluşlarının gücünü gösterecekler hem de basının gücünü gösterecekler” diye konuştu.

Daha önce benzer bir önergeyi meclis gündemine getirdiklerini vurgulayan Çalışkan süreci şöyle anlattı:

“Mayıs ayında yedi tane Basın İlan Kurumu’ndan basılı gazetelere destek için karar çıktı. Ancak biz orada dedik ki; ‘Bu sadece yazılı basınla yürümez.’ Çağ değişiyor. İnternet gazeteleri var artık. Yani 2023 yılına geldiğimizde pek çok basılı gazete artık basılmamaya başlayacak. İnternet gazetelerine dönecek. Onlara da destek olunması lazım. Bu sektörün de gelişmesi lazım ve kuralların gelmesi lazım. Yani herkes birbirini tehdit ediyor, şöyle yapıyor böyle yapıyor. Adam ortada yok. Yazı yazıyorsun karşılığı yok. Künyesi yok, hiçbir şeyi yok. Seçim zamanı bir bakıyorsun bir sürü internet sitesi kurulmuş. Ama hiçbirinin muhatabı yok. Bunun artık kurallarının gelmesi gerekiyor. Okulundan mezun olan insanların bu işi yapması gerekiyor. Biz bunları söyledik ve bunun üstüne sağ olsun İnternet gazeteleriyle ilgili en büyük çaba Fatih Taştan’dan geldi. Evet, komisyonda internet gazetelerini ben dile getirdim ama bu işi sahiplenen, alan, çalışan, meclise taşıyan ve ilk önergeyi veren AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan’dır.”

Yazılı basın için çıkan kararların, aynı şekilde İnternet Gazetelerini de kapsaması için ilk meclise getirenin AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan olduğunu söyleyen Çalışkan cümlelerine şu şekilde sürdürdü:

“Fatih Bey bunu meclise getirdi. Plan Bütçe Komisyonu’na girdi. Plan Bütçe Komisyonu’nda CHP buna direndi. Dedi ki; ‘Bunun kanuni dayanağı yok. Belediyelerden bunu veremeyiz’ Biz de dedik ki grupta; ‘Kardeşim siz zaten veriyorsunuz. Evet, belediyeden vermiyorsunuz ama belediye şirketlerinden siz istediğinize istediğiniz kadar para veriyorsunuz. Bu da şeffaflığa uygun değildir’ ve bunlar yine de bizi dinlemediler reddettiler. Eylül meclisinde reddettiler. Eylül meclisinde reddedildiğinde ben bir şerh yazdım. Ekim ayında meclise girdik. Ekim ayında da CHP oylarıyla reddedildi. Biz bu önergeyi, kanuna uygun hale getirerek Ekim ayında tekrar meclise getirdik.. Kasım meclisinde de, 11 Kasım’da da yeni önerge meclisten geçti ve destek kararı kabul edildi.Şimdi basındaki arkadaşlarımızın bu kararın bir an önce uygulanması için takipçi olmaları ve belediyeye yazılı müraacat etmeleri gerekiyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.