“İşgalden Kurtuluşa Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu” sergisi İzmir Sanat’ta açıldı!

“İşgalden Kurtuluşa Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu” sergisi İzmir Sanat’ta açıldı!

Açılışa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Bugün bu sergi vesilesiyle; Anadolu’nun özgürce yaşama konusundaki iradesini ve bağımsızlık mücadelesini yeniden hatırlıyoruz” dedi. 

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve Milli Mücadele’nin başlamasının 100. yılı anısına düzenlenen İşgalden Kurtuluşa Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu sergisine Kültürpark’ta yer alan İzmir Sanat ev sahipliği yapacak. Daha önce sergilenmemiş görseller, müze ve koleksiyonerlerden derlenmiş taşınır kültür varlıklarından oluşan serginin küratörlüğünü Prof. Dr. Engin Berber yaptı. Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (OYKAM), Cem Üsküp (Hür Efe Müzecilik) ve Remzi Uluhan Hasdal koleksiyonlarının sunulduğu sergi ay sonuna kadar açık olacak. 

s429989.jpg

Tarih kainatın vicdanıdır 

Sergi açılışında bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sözlerine Milli Mücadele’nin zorluğu ve önemini hatırlatarak başladı. Başkan Soyer, “Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu, dönemin emperyalist devletleri tarafından kuşatılmış ve paylaşılmak istenmişti. Özgürlüğümüzü vesayet altına almak isteyenlere; Anadolu’nun her yerinde kadını, erkeği, genci, yaşlısı topyekün büyük bir isyanla karşı koymuş, direnmiş ve özgürlük mücadelemizi zafere ulaştırmıştır” dedi. 

Toplumlardaki tarih bilincinin öneminin altını çizen Başkan Soyer “Tarihimizi bilmek, geçmişimizi gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin önceliklerinden biri olmalıdır. Tarih kâinatın vicdanıdır. Bir toplum tarihine sahip çıkmazsa, hafızasını ve vicdanını kaybetmiş bir insan gibi tüm benliğini yitirmeye başlar.” diye konuştu. 

Kurtuluş mücadelesi ilham verici bir destandır 

Kurtuluş mücadelesinin sadece ulusal değil, uluslararası ölçekte büyük bir destan olduğunu belirten Başkan Soyer “Anadolu’nun kurtuluş mücadelesi; hiç şüphe yok ki, emperyalizme karşı dünyanın en büyük başarılarından biridir. Dolayısıyla sadece İzmir ve ülkemiz açısından değil, dünyadaki sömürülen halkların tamamına ilham kaynağı olmuş bir destandır” dedi. 

s976828.jpg

İzmir özgürlüğün şehridir 

Kurtuluş mücadelesinin İzmir’den başladığını hatırlatan Başkan Soyer “İzmir’in bu mücadeleye dört elle sarılmasının özel bir sebebi var. Çünkü Anadolu’nun en büyük direnişi; buradan, İzmir’den başlamıştır. Bu sebeple İzmir, bu özgürlük mücadelesini bugün korumaya, hem ilk günkü kararlılığıyla yürütmeye devam ediyor.

Bu sergi farkındalık yaratmak için var 

Serginin küratörü Prof. Dr. Engin Berber ise sergiyi anlatırken, “Yaşananları anlatmak çocuklarımıza belletmek, öğretmek ve farkındalık yaratmak, aynı hataları bir daha yapmamak için var” sözlerini kullandı ve serginin halklar arasında düşmanlık tohumları ekmediğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından Zeybek gösterisi yapılırken, daha sonra Başkan Soyer kurdele keserek serginin açılışını yaptı. Açılışın ardından sergi küratörü Prof. Dr. Engin Berber Başkan Soyer’e sergiyi gezdirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.