İşte Kanserden Korunma Yöntemleri!

İşte Kanserden Korunma Yöntemleri!

Kansersiz yaşam mümkün

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), "Kanserde Erken Teşhis Rehberi" raporuna göre dünyada her 6 kişiden birinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği, 2000 yılı ile kıyaslandığında 2015 yılında kanserden ölenlerin sayısının yüzde 27,5 artış göstererek, 8,8 milyona çıktığı öğrenildi.

Raporu yorumlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl, Tüm kanserlerin neredeyse yarısından fazlasının tütün kullanımı, önlenebilir enfeksiyonlar, hareketsiz yaşam, obezite ve sağlıksız beslenme ile ilişkili olduğunu ve alınacak bazı önlemlerle kansersiz yaşamın mümkün olabileceğini söyledi.

Rektör Erdöl kansere neden olan faktörleri ve korunma nedenlerini şöyle sıraladı:

Kanserden korunmak için atılacak ilk ve en önemli adım tütün ve mamullerinden uzak durmaktır.

Sağlık bakanlığı verilerine göre her yıl yeni teşhis edilen 150 bin kanser vakasının en az 100 bini direkt olarak tütün ve tütün mamulleri kaynaklı. Bu nedenle en önemli kanserden korunma yöntemi tütünden uzak durmak diyebiliriz.. Sadece tütün kontrolü ile ülkemizde görülen tüm kanserlerin %60’ının,akciğer kanserlerinin ise %90’ının önlenmesi mümkün.

Vücut kitle indeksinize dikkat edin

Obezite tütünden sonra kanserin en büyük ikinci önlenebilir nedenidir.
Obez bireylerde rahim, yemek borusu, mide kardia, karaciğer, böbrek, kan, pankreas, kalın bağırsak, safra kesesi, meme, yumurtalık, troid ve benzeri kanser türlerine yakalanma riski obez olmayan bireylere oranla oldukça ciddi boyuttadır.


Kilomuzu koruyarak kanserden korunmak mümkündür.

Bir kadeh alkol bile kanser riskini artırıyor:

Alkol kullanımı, hücrelerin yapısında değişikliğe neden olarak baş ve boyun, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum gibi birçok kanser türüne yakalanma riskini artırıyor. Alkolden uzak durarak bu ve benzeri kanserlerden korunmak mümkün.

Düzenli ve sağlıklı beslenin, meyve sebze tüketin

Düzenli ve sağlıklı beslenmek kanser riskini azaltmanın en önemli öğelerinden birisidir.
Dünya Kanser Araştırmaları Vakfı tarafından yapılan iki farklı çalışmaya göre, gün içinde yeterli meyve ve sebze tüketenler, tüketmeyenlere oranla yüzde 10 daha az kanser riskine sahip.

Gün içerisinde yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmenin ağız, yemek borusu, bağırsak, gırtlak, akciğer ve mide kanseri riskini azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.


Yüksek lifli gıdalar, zeytinyağı, fındık, süt, yoğurt, peynir türü yiyecekler tüketerek; işlenmiş et(jambon, pastırma, salam ve sosis v.s) ,şeker, margarin, tuz, gazlı içecekler vb ürünlerden uzak durarak kanserden korunabiliriz.

Fiziksel hareketsizlik kanseri tetikliyor

Amerika'daki Ulusal Sağlık Enstitüsü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Ulusal Kanser Enstitüsü'nün birlikte yaptığı araştırmalara göre, fiziksel aktiviteler artınca,  kolon, göğüs, rahim, akciğer, karaciğer, mide, böbrek, kan, ilik, baş, boyun, rektum ve ilik kanserine yakalanma riski yüzde 20'lere kadar geriliyor. Düzenli egzersiz, kaliteli ve kansersiz yaşamın kapılarını açmada önemli bir etken.

Altı kanser vakasından birinin nedeni enfeksiyon

Araştırmalar Papillom virüsü, Helicobacter pylori ve Hepatit B ve C virüslerinin her yıl 1.9 milyon kişinin karaciğer, rahim ve bağırsak kanserine yakalanmasına neden olduğunu gösterdi.

Halk sağlığı metotları ile enfeksiyonların ilerlemesinin engellenmesi, aşı programlarının uygulanması, anti mikrobik tedaviler ile enfeksiyon kaynaklı kanserlerden korunmak mümkün.

Güneşin azı karar, çoğu zarar!

Güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalma cilt kanserlerinin ana nedenidir. Güneşten uzak durmak ise D vitamini eksikliği olarak karşımıza çıkar. Güneşin çok dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında güneş temasından kaçınarak cilt kanserinden korunabiliriz.

Düzenli kontrolle kanserden korunmak mümkün

Özellikle genetik ve yaşlılık kaynaklı kanserlerden korunmak için düzenli kontroller çok önemlidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.