İZKA, İTB’nin projesini destekleyecek

İZKA, İTB’nin projesini destekleyecek

İzmir Ticaret Borsası(İTB) Ocak ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Mehmet ÖZDOĞRU- Meclisin açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ‘İzmir ticaret borsası üyeleri gelenekten geleceğe yürüyor’ projelerinin İZKA tarafından desteklenmeye değer bulduğunu meclis üyelerine müjdesini verdi. İTB Başkanı Barış Kocagöz ise, meclis toplantısındaki konuşmasında; açıklanan son işsizlik rakamlarına vurgu yaptı. Kocagöz, işsizlik sorununun ancak dışarıdan gelen yabancı yatırımcı ile çözülebileceğini söyledi.

Borsa olarak 2019 yılında işlem hacminin yüzde 9 artışla 17.9 milyar liraya çıktığını belirten Başkan Kestelli, bu artıştaki hayvancılık sektörünün önemine de vurgu yaptı. Başkan Kestelli, “Ürün grubu olarak değerlendirdiğimizde; bitkisel yağlar, pamuk, yağlı tohumlar, et ve canlı hayvanlar ile kuru meyveler toplam içerisinde yüzde 56’lık pay ile ilk beş ürün grubunda yer aldı. Ürün olarak baktığımızda ise mahlıç ve çiğitli pamuk, birlikte olmak üzere yaklaşık yüzde 13’lük pay ile en fazla işlem hacmine sahip ürün durumunda. Kırmızı et yüzde 6,8, peynir yüzde 6,5, süt yüzde 5,5 pay ile pamuktan sonra en fazla tescil yapılan ürünler arasında yer alıyor. Veriler, ilimizde hayvancılık sektörünün ne kadar önemli boyuta ulaştığını göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle İzmir’de gerçekleştirilecek projelerde hayvancılığın da gelecek için önemli bir alan olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca kuru üzüm ve zeytinyağı gibi geleneksel ürünlerimizin de borsamız işlem hacminde önemli bir payı olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada dünya gıda fiyatlarını çok daha yakından takip etmemiz gereken bir döneme girdiğimizi söylemek isterim. FAO’nun gıda endeksi 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 oranında yükseldi” dedi.

İZKA MÜJDESİ

ABD ve Çin arasındaki gıda ticareti anlaşmasını hatırlatan Başkan Kestelli, iki ülke arasındaki gelişmeleri borsa olarak takip edeceklerini dile getirdi. Meclis üyelerine bir de müjde veren başkan Kestelli, şöyle konuştu: “Yıllık olarak bir değerlendirme yapıldığında genel olarak et, süt ve ürünleri ile şeker fiyatlarında artış yaşanırken, tahıllar ve bitkisel yağ fiyatlarında düşüş görüyoruz.2020 yılında da gıda fiyatlarının en önemli belirleyicisinin başta iklim kaynaklı olmak üzere arz koşulları olacağı düşünülüyor. Dünyanın en büyük tarımsal ürün ihracatçısı ABD ile en büyük tarımsal ürün ithalatçısı Çin arasında 50 milyar dolarlık gıda ticareti anlaşması imzalandı. İki ülke arasındaki gelişmeleri, tarım ürünleri piyasasına etkileri için takip ediyor olacağız. Bu global gelişme sonra, borsamızın yeni bir projesinin güzel haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.“İzmir ticaret borsası üyeleri gelenekten geleceğe yürüyor” adlı projemizle İzmir kalkınma Ajansı’na başvurmuştuk. Bu projemiz, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın “özel sektörün kurumsal kapasitesinin ve rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi mali destek programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu. İlk etapta yumurta ve süt-süt ürünleri sektöründe seçilecek borsamız üyesi 10 firmanın kurumsal yapılarının ve yönetsel yetkinliklerinin geliştirilmesi için yol haritalarını çıkaracağız. Borsa-üye ilişkilerinin kalitesinin yükseltilerek sürdürülebilirliğini öngören bu projeyi zaman içinde diğer üyelerimize de yaymayı hedefliyoruz.”

 İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, ise işsizlik rakamlarında yaşanan artışın altını çizdi. Özellikle genç işsizlikte rakamların daha da yüksek olduğunu belirten Başkan Kocagöz, bu sorunun ancak yabancı yatırımcıların ülkeye daha fazla girmesiyle çözülebileceğini bildirdi. Kocagöz, “Ocak başında yapılan açıklamaya göre işsizlik oranı 2019 ekim ayında 2018 yılının aynı ayına göre 1,8 puan artarak yüzde 13,4'e yükseldi. Ne yazık ki genç işsizliğin daha da yükselmesi bizi çok üzüyor. Çünkü söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 3 puan yükselerek yüzde 25,3 oldu. Ancak diğer taraftan ülkemize giren doğrudan yatırım amaçlı gelen para rakamlarına bakacak olursak, grafikte de görüldüğü gibi ülkemize giren net yabancı sermaye girişinde düşüş var. İşte bu miktarı tekrar 2006-2008 yıllarında olduğu düzeylere çıkarabilmemiz gerek. Bu amaçla, ülkemizde güveni yüksek düzeyde tesis etmek için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü yabancı yatırım ülkemize girmedikçe işsizlikle mücadelemiz çok zor olacak. Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı bitkisel üretiminde kesinleşen verilerini yayınladı. Buna göre, üretim miktarları, 2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 1,4, sebzelerde yüzde 3,5, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Açıklanan veriler, bitkisel üretim açısından 2019 yılında bir önceki yıla göre genel bir iyileşmenin olduğuna işaret ediyor.'' dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.