İzmir Barosu'ndan Dünya Çocuk Hakları Günü mesajı!

İzmir Barosu'ndan Dünya Çocuk Hakları Günü mesajı!

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında şunlar belirtildi;

 BM Genel Kurulu'nun 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmesiyle birlikte 20 Kasım Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bugünün kutlanmasının en temel amacı çocukların refahını ve çocuklara ilişkin konularda farkındalığı arttırmaktır.

Bütün dünya çocukları eşittir, bunun yanı sıra her çocuğun kendine özgü bir karakteri ve potansiyeli vardır. Önemli olan bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek ve mutlu nesiller yetiştirebilmektir. Çocukların içine doğdukları bu dünya artık değişmiş ve gelişmiştir, sistemlerimizi bu çağın ilerisine taşımamız gerekmektedir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi; yaşama hakkı başta olmak üzere; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma hakkı gibi birçok hakkı tanımlayarak devletlere, anne ve babalara, idari ve yargısal makamlara pek çok görev ve ödev yüklemiştir. 

Sözleşmenin temeli kabul edilen çocuğun üstün yararı ilkesinin ise idari ve yargısal makamlar tarafından tam olarak anlaşılmadığı her çocuğa tek tip bir elbise giydirilmek istendiği apaçık ortadadır. Alınan tüm kararlarda, uygulanılmak istenen tüm proje, işlem ve eylemlerde öznel bir değerlendirme yapılmalı, her çocuğun özel olduğu ve ihtiyaçlarının farklı olduğu anlayışından vazgeçilmemelidir.

Çocuklara kendileri gibi davranacakları özgür bir ortam verilmelidir. Katılım hakkının çocuklara tanındığından bahsedilebilmesi ancak çocukların kendilerini ilgilendiren konulardaki süreçlere etki edebilmesi imkanı sağlandığında mümkün olabilecektir. Bir günde değişen kanun, proje ve müfredatlarla çocukları denek haline getiren tüm modellerden vazgeçilmeli, yolun çocuklarla birlikte yürünmesi gerektiği kabul edilip çocukların fikirleri ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır.

İzmir Barosu olarak Çocuk Hakları Merkezi üyesi gönüllü meslektaşlarımız ile diğer kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yaparak çocuklara hak temelli eğitimler verilmektedir. Yine meslek içi eğitim çalışmaları düzenleyerek alanda çalışacak meslektaşlara farkındalık kazandırılmaya çalışılmaktadır. Dava dosyalarına müdahil olmak dahil çocuklar ile ilgili her işlem ve eylemde çocuklar için mücadele edilmeye devam edilmektedir. İhtiyaç halinde herkesin kolaylıkla müracaat edebileceği İzmir Adliyesi 3.Kat B Blokta bulunan Çocuk Hakları Merkezi’nde avukatlarımız nöbet tutmakta ve çocuklara ücretsiz hukuki yardım hizmeti sunulmaktadır.

Çocukların hiçbir tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, barış içinde ve güvenli bir ortamda çocukluklarını mutlu ve özgürce yaşayabilecekleri bir dünya mümkün! Biz hiç umudumuzu kaybetmeden çocuklarla bu yolda yan yana yürümeye devam edeceğiz."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.