İzmir Devlet Opera ve Balesi, “La Traviata” operası ile perdelerini açıyor!

İzmir Devlet Opera ve Balesi, “La Traviata” operası ile perdelerini açıyor!

İzmir Devlet Opera ve Balesi, ilk temsilini 3 Ekim’de İspanyol rejisör Carlos Vilan rejisi ile sahnelenecek La Traviata operası ile gerçekleştiriyor. 

2019-2020 sezonunda; 4 opera, 3 müzikal, 6 bale, 1 müzikli oyun, 4 çocuk oyunu ile onlarca konseri İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunacak olan İzmir Devlet Opera ve Balesi, ilk temsilini 3 Ekim’de İspanyol rejisör Carlos Vilan rejisi ile sahnelenecek La Traviata operası ile gerçekleştiriyor. 

Şef Tulio Gagliardo yönetiminde İzmir Devlet Opera ve Balesi orkestrası ve korosu, solistler Eylem Demirhan Duru, Evren Işık, Burçin Savigne, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Aydın Uştuk, İnanç Makinel, Tamer Peker, Cengiz Sayın, Nazlı Alptekin, Melisa Özdemir, Ayşe Özmen, Eda Çapanoğlu, Evrim Özülgen, Burak Dabakoğlu, Murat Direk, Christopher Gagliardo, Cihan Özmen, Nejad Beğde, Doğukan Özkan, Soner Yıldırım, Burak Bardakcılar, Başar Ünal, Mehmet Deren Eladağ, Muzaffer Soydan’a eşlik edecek. Eserin dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Gülay Korkut Dinç tarafından hazırlandı. Koro şefliğini Orhan Öner Özcan, ışık tasarımlarını da Müfit Özbek üstlendi.

2. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali kapsamında 3 Eylül 2019 tarihinde prömiyeri gerçekleştirilen La Traviata, orijinal haliyle dört perde olarak sunuluyor.  İzmir Devlet Opera ve Balesi etkinliklerini geçen yıl hizmete giren Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nin yanı sıra Elhamra Sahnesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile uygun sahnesi bulunan çevre iller ve açık hava mekânlarında da sanatseverler ile buluşturacak. 

sevil-berberi-(opera).jpg

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 2019-2020 sezonunda sahneleyeceği YENİ ESERLER şunlar: 

La Travita “opera”

V. Murad “bale”

Müziğe olan ilgisi ile bilinen Osmanlı padişahı Beşinci Murad Han’ın bestelerinin yanı sıra, müzik düzenlemelerini Emre Aracı ve Bujor Hoinic’in yaptığı Sultan Abdülaziz, Sultan Üçüncü Selim, Beşinci Murad’ın kızı Hadice Sultan, Osmanlı Humaynı Mızıkası Şefi Rıfat Bey, Adelburgh ve Pisani gibi bestecilerin eserlerinden oluşturulan müzikleri ile ilk kez İzmirli sanatseverlerle buluşturulacak. Eserin librettosu; müzik araştırmacısı Emre Aracı’ya  koreografisi Volkan Ersoy ve Armağan Davran’a ait. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin, şef Tulio Gagliardo yönetiminde, Armağan Davran imzası ile sahneye koyduğu  eserin dekor ve kostümlerini ise Savaş Camgöz hazırlıyor. V. Murad’ın prömiyer tarihi, 12 Ekim 2019. 

La Boheme “opera”

Giacomo Puccini’nin ölümsüz operası, 1 Şubat 2020 tarihinden başlayarak Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde İzmirli sanatseverlerin izlenimine sunulacak. Eser, Tulio Gagliardo ve İbrahim Yazıcı yönetiminde ve Evin Atik rejisi ile sahnelenecek.

Carmen “bale”

Georges Bizet’nin ünlü operasının müzikleri bu kez bale için düzenlendi. 29 Şubat 2020 tarihinden başlayarak sahnelenmesi planlanan Carmen’in müzik düzenlemesi ve şefliğini Tulio Gagliardo üstleniyor. Eserin koreografisi Carlos Vilan’a ait.
    
West Side Story “müzikal”

Leonard Bernstein’in bu eseri dünya müzikal tarihinin başyapıtlarından biridir. Rejisörlüğünü Carlos Vilan’ın üstleneceği müzikalde şefliği Tulio Gagliardo üstleniyor. West Side Story, 11 Nisan 2020 tarihinden başlayarak sahnelenecek. 

5 Ses “müzikli oyun”

Şahan Gürkan tarafından projelendirilen 5 Ses gençler için hazırlanmıştır. Operayı genç kitlelere tanıtmak amacıyla hazırlanan oyun, 25 Aralık 2019 tarihinden başlayarak Elhamra Sahnesi’nde sunulacak.  
 
Her 10 Kasım “Atatürk İçin Ağıt”

Orhan Öner Özcan’ın müzikleri, Murat Göksu’nun metnini yazdığı eserde, İzmir Devlet Opera ve Balesi solistleri, korosu ve orkestrası görev alacak. Şefliği, eserin bestecisi Orhan Öner Özcan üsteniyor.     

Geçen sezonlarda sahnelenen ve bu sezonda da yinelenecek eserler:

Giacomo Rossini’nin komik operası Sevil Berberi, Gaetano Donizetti’nin Aşk İksiri adlı operası, Carl Orff’un aynı adlı eserinin müziği ve Robert North’un koreografisiyle sahnelenmekte olan Carmina Burana balesi bu sezonda sahnelenmeye devam edecek. Bach Alla Turca ve Dansın Rengi adlı birer perdelik baleler sezon programı içinde yer alacak. Çaykovski’nin klasik bale tarihinin başyapıtlarından Fındıkkıran balesi de bu sezonun programı içinde yer buluyor. Türkiye prömiyeri geçen sezon gerçekleştirilen ve sezon boyunca İzmirli sanatseverlerin büyük ilgi ile izledikleri İspanyol Renkleri sahnelenmeye devam edecek. Cem İdiz’in müziği, Özlem Belkıs’ın metnini yazdığı Kanlı Nigar adlı müzikal bu sezon da yer alıyor.   

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin geleneksel hale getirdiği ve Dokuz Eylül Üniversitesi ve Alsancak Rotary Kulübü işbirliğiyle yapılmakta olan Ulusal Genç Solist Yarışması bu sezonda da yapılmaya devam edecek. 
 
Çocuk Oyunları:

Bu sezon programında yer alan çocuk oyunları şöyle; müziği Evrim Demirel’e ait, Zeynep Ergüven’in metnini yazdığı Barış Ormanı, Murat Cem Orhon’un müziği Zeynep Ergüven’in metni ile Şekeronya adlı çocuk oyunu ve Hülya Nüfusçu’nun çeşitli bale müziklerini kullanarak sahneye koyacağı Kırmızı Çiçeğin Rüyası adlı çocuk balesi ile Haldun Özörten’in Sihirli Dünya adlı eseri.   

İzmir Devlet Opera ve Balesi gösterilerine ait biletler, www.biletinial.com internet gişesinden, pazar günü dışında haftanın altı günü İZDOB Elhamra ve Bornova Kültür ve Sanat Merkezi gişesinden temin edilebilir. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.