İzmir Dişhekimleri Odası'ndan 14 Mart açıklaması!

 İzmir Dişhekimleri Odası'ndan 14 Mart açıklaması!

 İzmir Dişhekimleri  Odası 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir açıklama yayınladı.  

Yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi;

‘’Diş hekimleri olarak mesleğimizin içinde bulunduğu durumdan hem kendi adımıza hem de toplum sağlığı adına endişe duymaktayız. Süre gelen yanlış sağlık politikaları ve sağlam temellere oturtulmadan alınan kararlar mevcut sorunlarımıza zemin hazırlarken acil önlem alınmadığı takdirde bu sorunlar yakın gelecekte içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

Serbest ve kamu çalışanı meslektaşlarımız kimi müşterek kimi kendine özgü pek çok sorunla mücadele etmekte, bununla beraber tüm zorluklara rağmen toplum sağlığı için canla başla görevlerini icra etmektedirler.

Son 10 yıldır birbiri ardına açılan diş hekimliği fakülteleri ve mezun diş hekimi sayısındaki kaygı verici artış önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız vahim tablonun habercisidir. 2020 yılında 79 adet diş hekimliği fakültesine toplamda 7441 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Açılması planlanan yeni diş hekimliği fakülteleri de göz önüne alındığında söz konusu rakamlar acilen yeni düzenlemeler yapılması ve tedbirler alınması gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır.

Fakültelerdeki teknolojik donanımın ve özellikle yeni açılan fakültelerdeki akademik kadronun yetersizliği eğitimin kalitesini düşürmüştür. Mezun sayısının artması ve kamuda diş hekimlerinin yetersiz istihdamı nedeniyle yeni mezun diş hekimlerinin çalışma olanakları azalmış, kimi genç meslektaşlarımız son derece komik ücretlere razı olarak çalışmak zorunda bırakılmıştır. Söylemesi son derece üzücü ama bu koşullarda bile iş bulamayan genç meslektaşlarımız mevcuttur. Mesleğimizin kanayan yarası sahte diş hekimleri bu dönemde farklı bir şekil almış, diş hekimi olmayan kişilerce açılan poliklinikler aracılığıyla yaşam alanı bulmuştur. Bütün bunlar diş hekimlerinin çalışma biçimlerinde zafiyet ve dejenerasyonların ortaya çıkmasına sebep olarak etik değerleri zayıflatmış ve piyasa koşulları mesleğimize hâkim olmaya başlamıştır. Adil olmayan koşullardaki rekabet ve reklamlar mesleği dürüst bir şekilde uygulayan diş hekimlerinin haksızlığa uğramasına sebep olmuştur. Diş hekimleri olmayan kişilerce poliklinik açılıyor olabilmesi toplum sağlığı açısından ciddi riskler barındırmaktadır.

00-026.jpg

Ülkemizdeki mevcut ekonomik durum, hızlı döviz artışları ve halkın alım güzünün göz önüne alındığında serbest çalışan diş hekimlerinin iş kapasiteleri son derece azalmıştır. Tüm diş hekimliği hizmetlerinde kullanılan alet, ekipman ve malzemeler son derece spesifik, bir o kadar da pahalıdır.  Bu nedenle ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, azalan iş hacmi göz önüne alındığın da diş hekimlerinin gelir düzeyi olması gerekenin çok çok altındadır.

Bütün bunların yanı sıra tüm dünyayı etkisi altına alan Covid19 pandemisi diş hekimliğini uygulaması en zor mesleklerin en başına koymuştur. Pek çok meslektaşımız kliniklerini açamadığı gibi açanlar da riski azaltmak için yeni yatırımlar yapmak,  güvenlik önlemlerine ilave kaynak ayırmak zorunda kalmıştır. Kamuda çalışan diş hekimleri yetkileri tartışmalı alanlarda çalışmaya yönlendirilmiş, kamu kurumlarında güvenli fiziki koşulların sağlanmasında sorunlar yaşanmış ve yaşanmaya da devam etmektedir.

Gerek kamuda gerekse serbest çalışan meslektaşlarımızın yıllardır çözemediğimiz özlük hakları sorunları katlanarak artmaktadır. Diş hekimleri; istihdam sağlama, vergi ödeme, halk sağlığına katkıda bulunma gibi yarattıkları artı değerlerle orantısız emeklilik gelirine layık görülmektedir. Çok ciddi fiziksel efor gerektiren ve riskler taşıyan böyle bir meslekte yıpranma payı olmaması büyük handikaptır. Haksız ve yetersiz emeklilik şartları nedeniyle gelecek kaygısı taşıyan diş hekimleri aktif çalışma hayatlarında ne hizmetlerinin karşılığı ücretleri alabilmekte ne de birikim yapabilmektedirler.

Tüm bu nedenlerle diş hekimliği mesleğine ilişkin çalışma koşulları, özlük ve emeklilik hakları gibi konularda düzenlenmelerin en kısa sürede yapılması gerekmektedir. Çünkü;

      -Diş hekimliği kazanması ve okunması en zor, icrası en riskli meslek dallarından biridir.

      -Ömür boyu kendini geliştirmeyi, yenilemeyi ve teknolojiyi takip etmeyi gerektiren ve bunlara ciddi maddi kaynak ayırması gereken bir meslek dalıdır

      - Meslek hastalıklarına en çok yakalanan meslektir.

      - Çalışma alanının kısıtlılığı ve hastalarla olan yakın temas nedeniyle fiziksel rahatsızlıklara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski çok fazladır.

      - Özel çalışan diş hekimleri için mesleğine başlamak, görevini icra ve idame ettirebilmek açısından çok ciddi yatırımlar gerektirir.

      - Yapılan en basit işlemden en komplike girişime kadar ciddi bedensel ve mental efor gerektirir.

       - Söz konusu insan sağlığı olduğu için tüm işlemler risk ve sorumluluk barındırır.

Bizler birikmiş sorunları görmezden gelinen, üvey evlat muamelesi gören bir meslek grubunun üyeleri olarak diyoruz ki; gerekli yasal düzenlenmeler ivedilikle yapılmazsa, alınması gereken kararlar bir an önce alınmazsa diş hekimliği mesleği büyük zarar görecektir.

     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.